Dani Dezsőa Kosztolányija

31.3.2012.

Dani Dezsőa Kosztolányija

Od 29. do 31. ožujka 2012. godine u Gradskoj biblioteci Subotica održani su „Dani Dezsőa Kosztolányija“. Nakon pozdravnihriječičlanice Organizacijskog odbora Valérie Ágoston Pribille, ravnatelja Gradske biblioteke Subotica Dragana Rokvića, predsjednika Mađarskog nacionalnog vijeća Dr. Tamása Korhecza i predsjednika manifestacije Béle Pomogátsa uslijedio je program „Prelistavanje Kosztolányija“ u okviru kojeg su predstavljena nova izdanja knjiga Dezsőa Kosztolányija i knjiga koje govore o stvaralaštvu ovog pisca.

Uvodno predavanje održao je Béla Pomogáts, a Thierry Loisel, gost iz Francuske, govorio je o percepciji suvremene mađarske literature u Francuskoj i o prevođenju romana „Loš lekar“ Dezsőa Kosztolányija na francuski jezik. Maria Toth Ignjatović govorila je o svom prevođenju Kosztolányijevih romana „ Anna Édes“ i „Ševa“, koje je Nakladnička kuća „Laguna“ objavila 2011. godine, na srpski jezik. Knjigu „O kojem Kosztolányiju da govorim? Formiranje uzajamnih veza“ autorice Éve Hózse predstavile su Orsolya Bencsik i Valéria Dévavári Beszédes, dok je Zsuzsanna Arany govorila o dvije knjige: „Na Božjem balu. Kritike iz opusa Kosztolányijevih djela“ i o kritičkom izdanju knjige „Nero, krvavi pjesnik“ Dezsőa Kosztolányija. Uz autora o knjigama su govorile Orsolya Bencsik, Valéria Dévavári Beszédes i Valéria Ágoston Pribilla.

Natjecanje pod nazivom “Kosztolányi-zagonetka“ otvorile su književnica Ildikó Lovas, savjetnica za kulturu u Mađarskom nacionalnom vijeću i knjižničarka Dóra Hicsik, autoricanatjecanja.

Narednog dana u sklopu programa „Kosztolányi okom kamere“ prikazane su projekcije filmova rađenih po djelima Dezsőa Kosztolányija. Gost je bio Péter Gárdos, filmski redatelj s kojim je razgovor vodila Eszter Erdélyi.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“