Dani Dezsőa Kosztolányija

9.4.2013.

Dani Dezsőa Kosztolányija 2013.

U Gradskoj biblioteci u Subotici, 21. i 22. ožujka 2013. održana je manifestacija „Dani Dezsőa Kosztolányija”.


Manifestacija je započela natjecanjem srednjoškolaca pod nazivom “Kosztolányi – zagonetka” koje je ove godine obuhvaćeno IPA Programom prekogranične suradnje Mađarska-Srbija, “Kulturna putovanja u regiji Segedina i Subotice”, sa skraćenim nazivom “CULTRAIL”.


U natjecanju “Kosztolányi – zagonetka” sudjelovalo je oko 150 učenika srednjih škola iz Subotice, Novog Sada, Bačke Topole, Sente, Bečeja, Segedina i iz Gyule (Mađarska). Prvog dana natjecanja učenici su se natjecali u poznavanju djela Kosztolányija, a drugog dana mladi iz Vojvodine posjetili su u Segedinu Agoru “Albert Szent-Györgyi ” i Gradsku kuću.


U okviru tradicionalne manifestacije „Dani Dezsőa Kosztolányija”, 21. ožujka 2013. sudionici su poslijepodne položili vijence na bistu i spomen ploču Dezsőa Kosztolányija, nakon čega je u Gradskoj biblioteci uslijedilo otvorenje savjetovanja-okruglog stola. Na otvorenju su sudionike i publiku pozdravili Valéria Ágoston Pribilla, zamjenica ravnatelja Gradske biblioteke i Béla Pomogáts, počasni predsjednik stručnog skupa „Dani Dezsőa Kosztolányija”. Sudionici okruglog stola su bili Heinrich Eisterer, prevoditelj iz Austrije, Thierry Loisel, prevoditelj iz Francuske, Zsófia Szilágyi, povjesničarka umjetnosti iz Mađarske, Csilla Utasi, docentica s Katedre za hungarologiju i mađarsku književnost u Novom Sadu i Marko Čudić, prevoditelj, povjesničar književnosti. Tema skupa je ove godine bio roman Kosztolányija “Ševa” ali bilo je riječi i o prijevodima drugih romana, kao i o kritičnom izdanju novela ovog pisca. Zsófia Szilágyi je analizirala motive čežnje u romanu “Ševa” i govorila je o problemima na koje nailaze prilikom sastavljanja kritičnog izdanja sabranih novela Kosztolányija. Béla Pomogáts je u svom eseju govorio o ulozi rodnog grada u stvaralaštvu Kosztolányija. Moderatorica večeri je bila Éva Hózsa, docentica, povjesničarka književnosti.

Drugog dana, 22. ožujka, sudionici skupa su imali prigodu obići glavna literarno-kulturalna obilježja grada.


Manifestaciju su pomogli Nacionalni kulturni fond Mađarske (NKA), Grad Subotica, Mađarsko nacionalno vijeće, Generalni konzulat Mađarske u Subotici i Nakladnička kuća “Életjel”.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“