Dani Dezsőa Kosztolányija

31.3.2014.

Održani „Dani Dezsőa Kosztolányija”

U okviru „Dana Dezsőa Kosztolányija” organizirano je četvrti po redu natjecanje „Zagonetka Kosztolányi”.

Organizacijski odbor Dana ove godine se opredelio za drugačiji koncept. Umjesto prošlogodišnjeg natjecanja, kada su učenici po gradu tragali za destinacijama koje se nalaze u romanima poznatog stvaratelja, ove godine su pokazali svoju vještinu u diskusiji. Glavna tema je bio roman „Nero, krvavi pjesnik”.

Na natjecanje se prijavilo 6 ekipa, i to: iz Gimnazije „Dezső Kosztolányi” (Csongor Molnár, Ágota Budai, Márk Csőke i Dalma Korhecz), iz Gimnazije „Svetozar Marković” (Emma Bárány, Krisztina Csüllög, Dóra Tikvicki i Melissza Salling), iz Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević (Brigitta Bártol, Szinita Béres, Tünde Kószó i Beáta Mulic), iz Medicinske srednje škole (Kitty Makai, Judit Hovanyec, Teodóra Hegedűs i Nicolette Lányi) i dvije ekipe iz Bačke Topole iz Gimnazije i Ekonomske srednje škole „Dositej Obradović” (Ágnes Brindza, Patrícia Klebecsko, Adrienn Kovács i Orsolya Bábi i iz drugog tima Virág Balassa, Adél Miklós, Attila Király i Gabriella Bika).

Kao i ranijih godina i ove su organizatori i sudionici komunicirali putem Facebooka. Učenici su za domaću zadaću dobili da cijeli roman, ili samo jedan dio prikažu u stripu.

Natjecanje je počelo diskusijom. Ekipe su izložile svoje argumente za i protiv glede pitanja je li roman povijesnog ili pseudopovijesnog karaktera, teje li glavni junak više umjetnik ili političar. U nastavku je uslijedila analiza poezije Dezsőa Kosztolányija. Zadate pjesme nastale su koncem Prvog svjetskog rata i tematiziraju rat, mirovni sporazum, te gubitak zavičaja i rodne zemlje. Moderatorica diskusije je bila Gréta Basity. Tijekom natjecanja nije izostala ni igra, jer su ekipe dobile zadatak dopuniti jednu pjesmu, stvarajući u potpunosti novo djelo.

Na kraju učenici su dobili citate iz romana i likovna djela koja su trebali spojiti.
Žiri u sastavu: Éva Hózsa, Judit Raffai, Katalin Mihályi, Dóra Hicsik i Gábort Virág donioje odluku da prvo mjesto pripadne ekipi Gimnazije „DezsőKosztolányi” iz Subotice, drugo mjesto su osvojili učenici Gimnazije „Svetozar Marković” iz Subotice a treće mjesto je pripalo ekipi Ekonomske srednje škole iz Subotice.

Naravno ni ostali učenici nisu otišli kući praznih ruku, jer su dobili na dar kritičko izdanje romana „Nero, krvavi pjesnik”.

Znanstveno savjetovanje na temu kritičkog izdanja djela Dezsőa Kosztolányijabilo je održano u subotu, 29. ožujka 2014. godine, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica. Goste je pozdravio pisac Gábor Virág, ravnatelj Nakladničke kuće „Forum”, član organizacijskog odbora „Dani Kosztolányija”, Dragan Rokvić, ravnatelj Gradske knjižnice Subotica i dr. Tamás Korhecz, predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća. Dr. Tamás Korhecz je u svom govoru istaknuo važnost njegovanja govorne kulture koja je u tzv. cyber svijetu sve više izložena gubitku i propadanju. Istaknuo je značaj natjecanja „Zagonetka Kosztolányi” koje je dokazalo, da su mladi sposobni na samoizražavanje, te je ovom prigodom apelirao da se retoričke sposobnosti mladih ne izgube. Njegovanje tradicije „Kosztolányija” je jedan od način da podržimo ove ciljeve te da materinski jezik koji je Kosztolányi najviše cijenio sačuvamo za sljedeće generacije.

Na skupu su sudjelovali: Mihály Szegedy-Maszák koji je govorio na temu „Recepcija djela Kosztolányija u zapadnoj Europi i Americi”, András Veres je izlagao na temu „Recepcija djela Kosztolányija u svijetlu dosad objavljenih kritičkih izdanja”. László Bengi je govorio o problematici suživota suvremenika. Kritičko izdanje prepiske Kosztolányija je bila tema Ildikó Józan, a Éva Sárközi je razradila temu „Pregled nakladništva Kosztolányijeve zbirke Između četiri zida i njegov prijam kod publike”.

Sudionici manifestacije su nakon skupa položili vjenac na novootkriveni spomenik i bistu Dezsőa Kosztolányija.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“