Dani Dezsőa Kosztolányija

Ideja, realizacija i programski sadržaj održavanja Dana Dezsőa Kosztolányija potječe od profesorice mađarskoga jezika Gizelle Varga Lakatos. Ovoj manifestaciji prethodio je osnutak literarne sekcije u strukovnoj srednjoj školi 1976. godine, zatim redovito održavanje natjecanja u recitiranju i kazivanju proze.

Od 1991. do 1993. manifestacija se svela na aktivnost učenika, a od 1993. godine dopunjuje se organiziranjem znanstvenoga skupa inspiriranog Kosztolányijevim opusom.

Dani Dezsőa Kosztolányija održavaju se svake godine na najbliži vikend od datuma rođenja pisca, 29. ožujka.

Sadržaj manifestacije se mijenjao tijekom godina, jedino je znanstveno savjetovanje postalo obvezni dio programa. Prateći sadržaji koji bogate program su najčešće razni likovni natječaji. Od 1993. na savjetovanjima sudjeluju poznati domaći i strani pisci i povjesničari književnosti.

Gradska biblioteka je 2007. objavila Zbornik radova sa znanstvenih skupova u razdoblju od 1993. do 2006. godine, pod nazivom Az emlékezés elevensége: Kosztolányi Dezső Napok a szülőföldön.

Iznimno, 2009. godine su umjesto znanstvenog skupa napravljeni razgovori s poznatim osobama: Györgyem Spiróm i Mártonom Karinthyjem. S gostima iz Mađarske razgovarali su Éva Hózsa, Valéria Ágoston Pribilla i György Hernyák.

 

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“