Preporučamo

Željka Horvat-Vukelja:
Petra uči plivati

Petra uči plivati
Petra uči plivati duhovita je priča o osobnom iskustvu svakog djeteta: kako naučiti plivati.Petri u tome pomažu svi: od roditelja, bake, djeda do malih stanovnika podmorja…

Petra uči plivati je priča o djevojčici Petri koja odlazi sa svojom  obitelji na more. Ide sa mamom, tatom, djedom i bakom. Ona je već velika djevojčica sa 6 i pol godina i tata je zaključio da je stiglo vijeme da nauči plivati i prestane u more nositi patkicu na napuhavanje.

Odmah po dolasku na more roditelji su upisali Petru u školu plivanja kako bi što prije naučila i mogla uživati u morskim radostima. No njoj se baš nije svidjelo ronjenje pa je odmah odustala. I tata i mama pokušali su je naučiti plivati ali čim bi je ispustili ona bi se toliko prepala da bi odmah počela tonuti.

Petra je ponovo odlučila odustati i samo se nastavila igrati u plićaku. Sada je baki bilo žao djevojčice koja će propustiti veselje plivanja i odlučila ju je naučiti plivati na isti način kao što je učila i njenu mamu, držeći je za bradu.I ponovo se ponovila ista stvar, čim bi je baka pustila Petra bi počela tonuti.

Djevojčica je odlučila da će nastaviti plivati sa rukavicama za plivanje ili “plivalicama” kako ih je nazivala, ali djed se odlučio umješati govoreći baki kako će ispustiti malo zraka iz njih. Petra je to čula i zaključila da uopće neće plivati. Bila je razočarana što nije naučila i nije znala što će reći prijateljima kada se vrati kući.

Petra je jednoga jutra otišla po sladoled i na povratku uočila da se nešto događa na molu. Djeca su se nagurala tamo i svi su imali neke kapice. I ona je htjela kapicu pa se progurala i u jednom trenu netko ju je u gužvi slučajno gurnuo u more. Uspaničarila se, ali tada se sjetila jednog psića kojeg je vidjela kako pliva i krenula je oponašati njegove kretnje. Igrom slučaja eto Petra je pobijedila svoj strah i proplivala.
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“