Preporučamo

Zoran Pongrašić:
„Čistači”

„Čistači”

Nasilje povezano s nacionalnom i rasnom netrpeljivošću redovita je tema naslovnih stranica i crnih kronika, no kada je riječ o suvremenoj prozi kao da nije do kraja iskorištena njezina potentnost.
Roman Zorana Pongrašića „Čistači”, pisca za djecu i odrasle koji kontinuirano objavljuje romane različitih tematskih i stilskih predznaka, pozabavio se odnosnom manjinske romske zajednice i većinske hrvatske. Kritička oštrica romana zadire vrlo duboko i prestaje biti samo priča o nasilju s rasnim predznakom. Podastirući vrlo šaroliku galeriju likova, ocrtavajući obiteljske backgrounde glavnih likova, mijenjajući pripovjedne perspektive, Pongrašić uspijeva napisati dinamičan roman u kojem ne ulazi duboko u filozofiranje o uzrocima i posljedicama brutalnih užasa na ulicama, već pušta priču i njezine pripovjedače da govore sami - sve biva jasno i bez dodatnog dociranja.

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“