Preporučamo

Ranko Marinković:
Kiklop

Kiklop

U predratnom Zagrebu Melkior Tresić, opsjednut strahom od rata, nastoji da izbjegne služenje vojne obaveze. Dok ga okružuju izvitopereni likovi obilježeni ljubavlju i smrću, on se neminovno utapa u filozofiji ratnog ljudožderstva, koja je utemeljena u njegovom egzistencijalnom strahu.

Isto kao što je kiklop Polifem u pećini zatočio Odiseja, tako ovdje kiklop – rat – onemogućava spas ljudskoj individui. Odisej je prevario kiklopa, a Melkior Tresić – suvremeni Odisej – odupire se nadolazećoj katastrofi i duhovno (ironijom) i tjelesno (izgladnjuje se kako bi uskratio svoje tijelo ratu). Međutim, suvremena zajednica napunja se neciviliziranim kanibalima koje proizvodi rat.

Hoće li Melkior uspjeti da se izbori s Zoopolisom, hoće li čovjek izbjeći kapitulaciju čovječanstva pred animalnim u sebi? Uzmite ovaj klasik hrvatske moderne književnosti u svoje ruke i prisjetite se kako je Ranko Marinković razvijao sudbine svojih junaka.

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“