Preporučamo

Ivana Mažuranić:
Dobro jutro, svijete!

Dobro jutro, svijete!

Sivi sokol pod oblak se diže
crvić mali u prašini gmiže
Poginu sokol, grom ga udari
malen crvić dalje životari.

Djevojački dnevnik Ivane Brlić Mažuranić, koji je vodila od 1888. do svojih zaruka u ljeto 1891., otkriva njene sanjarije o ljubavi, pisanju, domovini – i njen književni talent koji se očituje kroz zapisane priče, pjesme i skice za književna djela. No možda je dnevnik Ivane Mažuranić još zanimljiviji zato što otvara izravan ulaz u unutarnji svijet buduće književnice - na njegovim su stranicama ostali sačuvani najspontaniji otisci njenog temperamenta i inteligencije, njenih interesa i emocija iz formativnog razdoblja života kao i slika društva s njegovim vrijednosnim obzorima. Osjetljivost za ljude i prirodu, smisao za humor i mladenačka potraga za smislom spontano protkani literarnim žarom - čine dnevnik vrlo dojmljivim štivom.

U ovom izdanju zadržane su sve pojedinosti točno onakve kakve su u originalu, uključujući i (rijetke) pogreške, kao i starinski pravopis.

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“