Preporučamo

Irena Vrkljan:
Smrt dolazi sa suncem

Smrt dolazi sa suncem

Nakon kriminalističkog romana „Posljednje putovanje u Beč", Irena Vrkljan nam je podarila novi slučaj ubojstva kojeg ponovno uspješno rješava inspektor Winter u romanu „Smrt dolazi sa suncem".

Za razliku od hrvatskih muških autora romana kriminalističkog žanra, stvarnost koju Irena Vrkljanobrađuje i tematizira, stvarnost je koja se odigrava unutar pojedinca: sumnje, nedoumice, razmišljanja, psihička previranja, nagovještaji i slutnje okosnica su unutarnjeg svijeta vremešnog austrijskog policijskog inspektora Wintera, staromodnog gospodina zaljubljenog u umjetnost i rafiniranog estete. Radnja romana vrti se oko istrage okolnosti smrti Ivana Roka, poznatog austrijskog slikara zagrebačkog porijekla, a inače Winterova poznanika i muža pokojne Trude, najbolje prijateljice Winterove supruge Eve. Istraga postepeno izvlači iz prošlosti neke skrivene obiteljske tajne, koje povezane s pohlepom i davnašnjim krivnjama rezultiraju slikarovom smrću.

„Smrt dolazi sa suncem“ umjetnički je krimić koji, osim što u sebi sadrži jedan čisti, klasični whodunit (tko je to uradio?) još progovara i o samoj umjetnosti, bez koje bi naši životi bili sivi, siromašniji i bezličniji, ali nas autorica i upozorava kako strast prema umjetnosti pomješana s pohlepom može odvesti u zločin, te tako umjetnost, osim što obogaćuje, posredno može živote i uništiti.

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“