Preporučamo

Neda Dropulić :
Anoreksija - težina ljepote. Ispovijest o samoiscrpljivanju i opraštanju

Anoreksija - težina ljepote. Ispovijest o samoiscrpljivanju i opraštanju

Za ljepotu se mora trpjeti, kaže stara izreka. Na pitanje postoji li granica i koja je točna težina ljepote, odgovara nam Neda Dropulić u knjizi „Anoreksija - težina ljepote. Ispovijest o samoiscrpljivanju i opraštanju“.

Autorica piše energično i neposredno, snažnim rječnikom opisuje svoje doživljaje i shvaćanje svijeta u vremenu vlastite agonije s poremećajima u prehrani. Međutim, ovo nije samo knjiga o poremećajima prehrane. Donosimo isječak iz knjige.

Netko je jednom rekao da, ako želiš razumjeti ishodište nevolje, moraš se vratiti na njega. No, kad je nevolja precizno ukorijenjena u tebi, što je ishodište? Jesi li sam ishodište? Anoreksijom sam pokušala pobjeći od ranjivosti. Mala žrtvovanja za veliko zadovoljstvo. Moje mršave ruke bile su poput krila. Htjela sam odletjeti što dalje od života koji nije bio vrijedan življenja. Snaga i kontrola; povratak ishodištu. Željela sam biti savršena. Od opsesivne želja za savršenstvom do bolesti samo je korak. Razumjeti perfekcionistički stav prema životu je teško. Željeti ga posjedovati, najopasnija je vrsta ludila.

Neda Dropulić uspješno kontekstualizira svoju ispovijest analizom socijalnih i psiholoških čimbenika te može biti zanimljiva svakom čitatelju. Ovo je knjiga o kolektivnoj zarobljenosti ženskih umova, tijela i duša. O mentalnoj anoreksiji, o neprestanom osjećaju krivnje i o životu koji se svodi na pravila hranjenja. O ljepoti upakiranoj na najbolji mogući način kroz šarena štiva, kroz televizijski ekran, kroz izloge, knjige i slike. Ovaj priručnik je objavljen i na engleskom jeziku pod naslovom „The Weight of Beauty“ i može poslužiti osobama oboljelima od anoreksije kao sigurni putokaz ka pobjedi u toj iscrpljujućoj borbi.

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“