Preporučamo

Nathan Filer :
Šok od pada

Šok od pada
U nagrađivanom romanu Šok od pada Filer tematizira odrastanje, adolescenciju i srednju dob jednog Matthewa, shizofrenog Matthewa, čiji je brat poginuo kad su bili mali, a koji mu se sada redovito priviđa te zbog toga Matthew često boravi u psihijatrijskoj ustanovi. Riječ je o događaju nakon kojeg je ostala velika obiteljska i osobna praznina, majka se povukla, otac ohladio te je nakon svega ostao osjećaj nedostatka i iščašenosti.
Lucidni, zabavni ili neobični pasusi smjenjuju se s onim potresnima, malodušnima ili akutnima, a trenuci iskrene, neugodne ili prijateljske interakcije među likovima čine ovaj književni događaj zaista autentičnim iskustvom. Prevagu autentičnosti romana osigurava autorova upućenost u problematiku koja je predstavljena detaljno, znalački i iznutra. Naime, autor je zaradio diplomu iz njegovanja psihijatrijskih pacijenata i taj je posao neko vrijeme obavljao.

Duševna bolest tjera čovjeka da se zatvori u sebe. Tako bar ja mislim. Drži nas zarobljene u boli vlastita uma jednako kao što vam, kad slomite nogu ili porežete prst, bol toliko zaokupi pažnju da zdrava noga ili neozlijeđeni prst kao da vam prestanu postojati.

Ono što najviše plijeni kod Filerovog romana jest nepretencioznost i jednostavnost s kojima piše o stvarima koje lako postaju banalne ili klišeizirane kad im se pristupi neozbiljno, te upravo na račun monotone i nezdrave svakodnevice uspijeva prikazati one detalje koji čine razliku između pacijenata i onih koje se naziva normalnima te bez ikakvog naglaska na toj distinkciji jako lijepo pokazuje kako sve to unutra, u njihovim glavama, zapravo funkcionira.
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“