Preporučamo

Blanka Pašagić:
San o dvorcu - Hrvatska mitologija za malene

San o dvorcu - Hrvatska mitologija za malene

Mnogi od nas znaju priče iz rimske i grčke pa čak i iz skandinavskih mitologija, ali koliko doista poznajemo slavensku mitologiju? Autorica Blanka Pašagić na 52 je stranice ispričala devet kratkih priča iz hrvatske mitologije povezavši ih u San o dvorcu : hrvatsku mitologiju za malene.

Sve započinje, kako i sam naslov kaže, snom o dvorcu jednog kralja, kralja koji je bio toliko dobar da su ga nazvali Zlatanom. A taj je Zlatan sretno živio na svom oblaku do trena kad je poželio imati vlastiti dvorac i, zbog spoznaje da nema takvu građevinu u svom vlasništvu, suzama je gotovo poplavio Patuljkograd. No, mudri mu je patuljak Tin, podastrijevši mu nedaće s kojima se susreću njegovi rođaci, stanari dvoraca, ukazao kako imati vlastiti dvorac i nije tako sjajno kako se mladom kralju isprva učinilo te je on od nauma i plakanja odustao, a autorica je svoje male čitatelje mudro uvela u ostale priče, navodeći imena i rodbinske povezanosti gotovo svih likova što će ih čitatelj na putu kroz knjigu upoznati. Djeci će se svidjeti priča o Ledanu i Vesni, mitoloških personifikacija borbe proljeća sa zimom, divit će se junačkom kralju Svanimiru i smijati malenom biću zvanom Črt, čovječuljku koji voli biti opak, no kihne li tri puta pretvara se u Dobrimira i, dok sunce ponovno ne zađe za Neven-planinu, prava je poslušna dobrica. Mali romantičari posebno će zavoljeti priče o morskom kralju Korabu i vili Koraljki koja se zbog ljubavi s Velebita spustila u morske dubine. Smijat će se porazu zle vile Liburane i hvalisavoj hrabrosti Domagojevoj, a svima će, pa i odraslim „pričalicama“ ovih priča, zanimljiva biti priča o stvaranju Zlatanova djeda, kralja Svaruna i njegovu pronalasku prave ljubavi u kraljici Koledi čije ime nose „koledarice“.

Iako su donekle povezane, priče se mogu čitati i svaka posebno te su stoga, osim za čitanje knjige u cjelosti, pogodne i za čitanje priče prije spavanja kada malenim slušateljima koncentracija nije tako snažna.

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“