Preporučamo

priredio Ivan Sršen:
Zagreb Noir

Zagreb Noir

Otkako je 2004. krenula iz matičnog Brooklyna, u Noir ediciji sad već punoljetnog američkog nezavisnog izdavača Akashic Books izišlo je više od 60 naslova. U popis onih gradova koji se kroz krimi priče najzanimljivijih autora suočavaju s vlastitom tamnom stranom 2014. godine se uvrstio i Zagreb.

Priređivač „Zagreb Noira“ Ivan Sršen u Uvodu piše sljedeće: „Zbirka koja je pred vama vodi vas kroz nekoliko različitih perspektiva grada od kojih svaka otkriva neuralgične točke Zagreba”. U zbirku je uvršteno 14 autora i to: Ivan Vidić, Josip Novaković, Andrea Žigić–Dolenec, Robert Perišić, Mima Simić, Pero Kvesić, Nada Gašić, Zoran Pilić, Ružica Gašperov, Darko Milošić, Nora Verde, Ivan Sršen, Neven Ušumović, Darko Macan. Priče su grupirane u četiri poglavlja naslovljena Idemo van, Ima koga doma?, Pod visokim plafonima i Pušteni s lanca. Iz priče u priču autori se poigravaju s nasiljem kao lajtmotivom suvremenog života u Zagrebu, poniru u karakter anonimnog gradskog samotnjaka, progovaraju o socijalnoj strukturi dežurnih frikova. Knjigu zatvara priča koja je idealna urbana legenda za neprospavane noći tisuća Zagrepčana i Zagrepčanki koji se ne bi šteli mešat.

Po riječima Ivana Stršena autori „Zagreb Noira” uspjeli su stvoriti uvjerljivu i začudnu galeriju likova. Zaronite u tamnu stranu zagrebačke priče koja u sebi sadrži čvrsto ispletenu prošlost sa sadašnjošću grada kao i njegovih stanovnika.

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“