Preporučamo

Đorđe Matć:
Tajni život pjesama - hrvatska popularna muzika devedesetih

Tajni život pjesama -  hrvatska popularna muzika devedesetih
Knjigu eseja „Tajni život pjesamaautor Đorđe Matić, Zagrepčanin rođenjem, pisao je pet godina. Eseja je deset, podnaslovljeni su „hrvatska popularna muzika devedesetih” i predstavljaju za ovo područje u mnogo čemu jedinstven projekt.

Pisanje eseja zahtijeva erudiciju, promišljenost, kontrolu nad mislima gotovo nalik planiranju arhitekture ili, prigodnije ovoj knjizi, skladanju glazbe. Bez uobičajene i suhe terminologije novinskog i (kvazi) teorijskog tipa koja je preplavila čitatelje i javni prostor težište ovih eseja je na pripovijedanju, a ne na teoriji; osjećanju a ne kliničkoj analizi; toplini umjesto uobičajene (i neemotivne) distance; na novom vrednovanju umjesto općih mjesta - konačno: na ljubavi umjesto cinizma.

Složit ćete se da i za vas vrijedi rečenice iz ove knjige: Zbogom, zaista. Jer ništa od tebe neće ostati. Ni od onih godina što odlaze s tobom, a što si nam ih uzeo – što smo ti ih sami dali. Na prvoj razini čitanja „Tajnog života pjesama” šokirat ćete se koliko ste toga zaboravili iz devedesetih. Uglavnom zato da biste preživjeli. Kroz izabrane pjesme naših autora, ispričana je skrivena povijest ideja, osjećaja, motiva, a preko njih i cijele kulture u kompliciranom i mučnom vremenu.
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“