Preporučamo

Rumena Bužarovska :
Moj muž

Moj muž

Mlada makedonska spisateljica Rumena Bužarovska zbirkom „Moj muž” čitateljima servira ljudsku svakodnevicu. Ovi su ulomci života ispričani s dozom hladnoće i odstojanja kao da kažu da tako mora biti, ništa se ne može učiniti. U ovom kolažu života Bužarovska ne moralizira, ona britkom ironijom i povremeno humorom iscrtava pojedince koji se bore svaki sa svojim demonima.

Pripovjedačice, vrlo različite udane žene u prvom, intimnom licu, progovaraju o bračnom zajedništvu, težini prihvaćanja muškarca koji je doživio promjene i koji se sam bori s promjenama vlastitog tijela, nevjeri, širim obiteljskim odnosima, osjećaju krivnje i dimenzijama ljudske prirode. Iako je Bužarovska muškarca i muža stavila pod lupu dogodilo se zapravo da je puno više rekla o ženi, supruzi, majci, prijateljici, ljubavnici.

Jedanaest pripovijedaka zbirke „Moj muž” ne priznaju tabue, Bužarovska je ogolila i svoje likove i nas te pokazala što se krije u dubinama ženske duše i čovjeka uopće.

 

Iz kritike:

Angažiranost u pismu je vidljiva, priče se bave raznim ljudskim slabostima. Implicitni autor (ili Rumena Bužarovska) nalazi način da ismije te slabosti, neki put suptilno, ali neki put, bogami, dovodeći ih do groteske. Laž (iluzija/zasljepljenost), koja nužno ide u paketu sa strahom su jezgro oko koje je građen veći broj priča. Likovi nekad lažuckaju, nesvjesni onoga što dolazi kao posljedica tih naizgled beznačajnih laži (šuti, da ne sazna moj muž; šuti, da ne saznaju susjedi), a nekad, bogami, lažu i na veliko, iznevjeravaju, rugaju se najbližima iza leđa, bivaju licemjerni. Osim tih problema, otvaraju se i krupni, društveni problemi, pa se na taj način problematizira porodično nasilje, nacionalizam, kič i neukus u umjetnosti. (Đoko Zdraveski)

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“