Mi történt nálunk?

2011.8.29.

Szabadka díszpolgára a Városi Könyvtárban

Szabadka városnapi rendezvényei keretében tartották meg a Városi Könyvtár udvarában augusztus 29-én a Könyvtár által szervezett irodalmi estet, amelynek vendége Tolnai Ottó költő, író, esszéíró, képzőművészeti kritikus és alkotó volt, aki immár Szabadka díszpolgára.

Tolnai Ottó díszpolgárrá való avatása apropójából Tolnai könyvei kerültek díszfénybe a kiállításon, amelyen a hazai kiadványok mellett külföldön kiadott könyveit és fordításköteteit látthatta a közönség, valamint színházi plakátok és irodalmi estek plakátjai, illetve a szerző miniatúrái is ki voltak állítva.

Az irodalmi esten a szerző mellett a házigazdák Ágoston Pribilla Valéria és Dragan Rokvić igazgató, Csányi Erzsébet egyetemi tanár és Boško Krstić író beszéltek.

Míg Csányi Erzsébet a könyvnek a civilizáció történetében meghatározó, eleinte kultikus, majd az időben átörökítő értékmegörző szerepéből kiindulva jutott el Tolnai könyveihez, amelyek a maga tárgyi mivoltukban is beilleszkednek a költő világába, addig a házigazdák a költőt méltatták és szerteágazó munkásságára mutattak rá, amely a földrajzi terekkel és idősíkokkal könnyedén bánik, melyekben a tárgyak kiragadottságukban olvadnak bele a nagy univerzumba. Tolnai Ottó szavai ezt a világot szemléltették, amelyben a költő Szabadka élményét a Tiszához és Újvidékhez kötődő élményei viszonylatában, a Városháza és a város építészetének, sőt szagának apró részleteit megfigyelő, s mégis lényegi vonásait tükröző formájában osztotta meg a közönséggel, s az alkotás súlyos kényszerének és a küldetéstudat magasztos szerepvállalásának az ellentétéből fakadó érzéseit oldotta fel a rá jellemző nyelvi játékossággal s öniróniával. Az est végén felolvasott költemény méltó befejezése volt ennek a kivételes eseménynek, amelyen most is megtörtént a „tolnais" varázslat.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"