Mi történt nálunk?

2010.11.12.

INTERLIBER, könyvkiállítás Zágrábban

A szabadkai Városi Könyvtár idén is csatlakozott a horvát országos olvasásnépszerűsítő vetélkedőhöz, melyet a Horvát Könyv Hónapja (október 15-étől november 15-éig) alkalmából Zágráb Város könyvtárai minden évben megrendeznek azzal a céllal, hogy a könyvet a fiatal olvasókhoz közelítsék. A vetélkedőt horvátországi könyvtárakban, valamint a határon túl, a horvát ajkú gyermekek bevonásával, a könyvtárak, iskolák és művelődési egyesületek közreműködésével, a környező országokban rendezik meg. A szabadkai község területén lévő iskolák számára, ahol horvát tannyelvű oktatás folyik, a szabadkai Városi Könyvtár szervezi meg a részvételt. Idén a vetélkedő témája "A természet csodálatos világa", mivel az ENSZ a 2010-es évet a biológiai sokféleség nemzetközi évévé nyilvánította. Ez kiemelt alkalom arra, hogy a természet iránti felelősségünket tudatosítsuk, és viselkedésünkkel hozzájáruljunk annak megőrzéséhez.

A vetélkedő koncepciója abból áll, hogy a gyermekeknek el kell olvasniuk a könyvtár állományában lévő felkínált könyveket, és azok alapján kell válaszolniuk a formanyomtatványban feltett kérdésekre.

A vetéledőn 130 felsős álatlános iskolás vett részt, akik horvát tannyelven tanulnak Szabadkán, Kisboszniában, Tavankúton és Györgyénben. A fődíj mellett, amely a zágrábi INTELIBER Könyvvásáron megrendezett díjkiosztó ünnepségen való részvételre jogosított fel két nyertest, Katarina Skenderovićot és Sara Dulićot, a Városi Könyvtár hat vígaszdíjat is odaítélt. Ante Sekulić: Bácskai horvátok című könyvét Valentina Moravčić (Matija Gubec Általános Iskola Tavankút), Pavle Horvacki (Vladimir Nazor Általános Iskola Györgyén), Majda Stantić (Ivan Milutinović Általános Iskola Kisbosznia), Antonio Kiš (Szent Száva Általános Iskola Szabadka), Antun Nađ Kanas (Ivan Milutinović Általános Iskola Szabadka), Aleks Čović (Matko Vuković Általános Iskola Szabadka) kapták.

Katarina Skenderović és Sara Dulić a zágrábi záró- és díjkiosztó ünnepségre Bernadica Ivanković, a Városi Könyvtár gyermekosztályának horvát nyelvű tájékoztató könyvtárosa kíséretében utaztak el.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"