Mi történt nálunk?

2021.9.1.

Kalendáriumok Szabadkán

A Város napja alkalmából a Szabadkai Városi Könyvtár katalógustermében 2021.08.31-én a helyismereti- valamint a régi és ritka gyűjteményben őrzött naptárakból nyílt kiállítás. A kiállítás szerzői Bognár Irén, Lalits Anita és Omerović Heléna. A megnyitón Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója, többek között Szabadka gazdag múltjáról, Szabadka királyi városi kiváltságairól beszélt, és felhívta a figyelmet a gazdag kiadói múltjára. A Szabadkán kiadott naptárakon kívűl a kiállítás ízelítőt ad a régebbi, főleg XVIII. és XIX. századi, Budán, Bécsben, Zágrábban, Belgrádban, Újvidéken stb. megjelent kalendáriumokból is, illusztrálva a naptárak változását a korokon át. Szabadkán 1847-ben adták ki az első naptárat magyar nyelven, amely sajnos nincs a Könyvtár birtokában, de megtekinthettük az első szerb szabadkai naptárat, mely Bittermann Károly nyomdájában készült cirill betűkkel 1848-ban. Emellett kiállították a Bunyevác-sokác naptár 1870-évi kiadását is, valamint a bunyevác és horvát naptárak gazdag választékát. A két háború között nagy számban találunk magyar nyelvű naptárakat, amelyek a népművelés fontos eszközeinek számítottak akkoriban.

A kiállított kalendáriumok tükrözik a társadalmi- politikai viszonyok alakulását Szabadkán, hiszen a történelem viharai közepette új és régebbi irányzatok próbálkoztak naptárak kiadásával, némelyeket betiltottak, némelyek maguktól megszűntek, némelyek pedig a történelem viszontagságai között is megmaradtak. A naptárak sorsa nyomon követhető a történelmi viszonyokon, ugyanakkor fontos információforrások egy-egy korról, egy-egy aktuális évről, emellett irodalmi értékeket is közvetítenek. A kiállítás olyan újabb kori érdekes példányokat is bemutat, amelyek nem Szabadkán lettek nyomtatva, de eljutottak Szabadkára, a szabadkai olvasóikhoz. Amint azt Bognár Irén a kiállítás szerzője elmondta a kiállítás megnyitóján, aki elmerül a kalendáriumok világában, annak egy időutazásban lehet része.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"