Balint Vujkov Napok

2012.5.25.

Megemlékeztünk Balint Vujkov 100. születésnapjáról

A Horvát Hírességek Évében, azzal a szándékkal, hogy Balint Vujkov életművét még jobban megismerjük, a Horvát Olvasóterem és a szabadkai Városi Könyvtár a Vajdasági Horvátok Kultúrközpontja segítségével megemlékeztek Balint Vujkov születésének 100. évfordulójáról.

Balint Vujkov az 55 éves gyüjtői munkája során mintegy 2000 népmesét és elbeszélést jegyzett le bunyevác nyelven, egészen a koszovói Janjevotól kezdve Románián, Magyarországon, Ausztrián, Olaszországon keresztül és természetesen Horvátország területén. Viszont Vajdaság jelentette számára a kimeríthetetlen forráshelyet.

A 100. születésnapját megelőző napon, május 25-én, a Városháza melletti parkban, Balint Vujkov mellszobrának megkoszorúzására került sor. A koszorúkat Bernadica Ivanković, a Horvát Olvasóterem elnöke és Katarina Čeliković, a Balint Vujkov Napok szervezőbizottságának elnöke, valamint Ljubica Kiselički, művelődési-oktatási tanácsos helyezték el.

Ezután a Városi Könyvtár kiállítótermében Balint Vujkov kiállításmegnyitója következett. Itt a gyüjtő olyan kéziratai is megtekinthetők, melyeket először láthat a nyilvánosság. Ezenkívül a kiállítás tartalmaz még fényképeket Balint Vujkov életének egyes szegmentumairól, mindazon a könyveket, melyeket ő nyomtatott, valamint azokat a könyveket és kiadványokat, melyek az immár hagyományos Balint Vujkov Napok alkalmábók készültek.

A kiállítást Zlatko Romić, A Balint Vujkov Napok szervezőbizottságának tagja nyitotta meg.

Ezzel a programmal megkezdődött Balint Vujkov születésének 100. évfordulójának megünneplése.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"