Balint Vujkov Napok

2013.10.10.

A XII. Balint Vujkov Napok programelőzetese

A Horvát Olvasókör a Szabadkai Városi Könyvtár társszervezésében a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete logisztikai közreműködésével idén XII. alkalommal rendezi meg a már hagyománnyá vált Balint Vujkov Napokat. A horvát nyelvű könyv és horvát nyelv ünnepe október 17-től 19-ig tart. A rendezvény több helyszínen különféle tartalommal kínál gazdag programot a könyv és szó szerelmeseinek, és leendő szerelmeseinek.
 
Népköltészet az iskolában
 
A vajdasági horvátok legnagyobb irodalmi rendezvénye egy gyermekműsorral kezdődik Népköltészet az iskolában címmel. Október 14-én, csütörtökön a tavankúti Matija Gubec Általános Iskolában találkoznak a horvát tannyelvű tagozatra járó, illetve a horvát nyelv és nemzeti kultúra elnevezésű tantárgyat hallgató diákok, akik Balint Vujkov meséi színpadi változatait tekinthetik meg a Matko Vuković Általános Iskola és a tavankúti Pán Péter óvoda kicsinyeinek előadásában. A közönségnek bemutatják Poplašeno jaje című képregényt, amely az azonos című bunyevác mese alapján Katarina Čeliković szövegadaptációjával Petar Tikvicki rajzaival készült el.
 
Szakmai tanácskozás
 
Pénteken, október 18-án a Balint Vujkov Napok programja 14.45-kor kezdődik, amikor a Városháza mögötti Irodalmárok szoborparkjában megkoszorúzzák Balint Vujkov mellszobrát. Ezután a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében szakmai tanácskozással folytatódik a program, amelyen bemutatják a X. és XI. Balint Vujkov Napok anyagából készült gyűjteményes kötetet. A szakmai tanácskozás, amelyet ezentúl biennálisan rendeznek meg, október 19-én 9 órakor folytatódik a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében, ahol Horvátországból, Magyarországról, Ausztriából és Vajdaságból mintegy húsz előadó találkozik. A tanácskozás kiemelt témái: A bácskai horvátok irodalma, nyelve és művelődéstörténete (Alksa Kokić, Joze Pašić és Antun Karagić születésének 100. évfordulója); Balint Vujkov és a népköltészet; valamint A Duna-menti horvátok irodalma 1918-ig.
 
Irodalmi est

Az idei Balint Vujkov Napokat két különleges művészeti est teszi gazdagabbá. Október 18-án 19 órakor bemutatásra kerül Goran Rem, Sanja Jukić és Vlastimir Kusik: Panonizam hrvatskog pjesništva című könyve. Az est vendégei a szerzők mellett a könyv szerkesztője Mirko Ćurić és a moderátor Tomislav Žigmanov.
 
Multimediális est

Október 19-én 19.30 órakor a Jadran Színházszínpadán bemutatják Antun Karagić Svijestcímű darabját a Pécsi Horvát Színház előadásában.
A multimediális esten három díjat osztanak ki: az Irodalmi Életmű-díjat Ivan Balenović veheti át, illetve a 2012. év legjobb könyvéért járó Emerik Pavić Díjat és a legjobb tudományos illetve publicisztikai kiadványért járó triennális, a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete által első ízben odaítélt Tomo Vereš Díjat vehetik át a díjazottak.
 
A program támogatói: Horvát Írók Közössége szlavóniai-baranyai- szerémségi alosztálya
 
Szívélyesen várjuk a XII. Balint Vujkov Napokra!

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"