Balint Vujkov Napok

2014.10.16.

XIII. Balint Vujkov Napok

   A három napos XIII. Balint Vujkov Napokat, a horvát könyv és nyelv ünnepét 2014. október 23-tól 25-ig tartják meg Szabadkán, mely számos programot kínál.

  A rendezvény 2014. október 23-án 13 órakor a Bunjevačko kolo HKK termében gyermekműsorral kezdődik Népköltészet az iskolában címmel. Ez alkalommal a tavankúti Matija Gubec Általános Iskola és a szabadkai Biser Óvoda növendékei Balint Vujkov meséinek színpadi alkalmazását viszik színre, a zágrábi Školska knjiga pedig bemutatja a gyermekeknek Paja Kanižajt, a közkedvelt írót.

   Ezen a napon, 23-án 19 órakor a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében bemutatják Balint Vujkov műveinek legújabb kiadását, a Bećarski poso (Betyár dolog) című könyvet, valamint a vajdasági horvátok kiadói termését az elmúlt időszakból. Az irodalmi esten bemutatják az idei Balint Vujkov- Dida Életmű-díj nyertesét, Tomislav Kertiget Újvidékről.

   A tavalyi döntés értelmében a biennális tudományos szakmai tanácskozásra idén kerül sor, melyet a Szabadkai Városi Könyvtárral közösen , a Horvát Olvasókör és a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete szervez 2014. október 24. és 25-én ( pénteken és szombaton) 9-től 14 óráig a Szabadkai Városi Könyvtár Olvasótermében. A tanácskozás témái: A könyv (útja) a gyermekekig- Könyv a gyermekeknek, melyeket mintegy harminc hazai, horvátországi valamint magyarországi résztvevő, közöttük könyvtárosok, kiadók, illusztrátorok és szerkesztők dolgoznak fel.

  Pénteken, október 24-én 14.30-kor koszorút helyeznek el Balint Vujkov mellszobrára a Szabadság tér melletti szoborparkban. 18.30-kor a Városháza előcsarnokában Dražen Jerabek eszéki képzőművész illusztrációiból nyílik kiállítás.

   24-én 19 órai kezdettel a Városháza Dísztermében kerül sor a népszerű Multimédiális estre, melyen az újvidéki Tomislav Kertignek átadják az idei Balint Vujkov- Dida Életmű-díjat, valamint a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetének Emerik Pavić Díját a 2013. év legjobb könyvéért , és az idén először odaítélt Antun Gustav Matoš Triennális Díjat a 2011-2013. évek között megjelent legjobb verseskötetért. Az esten fellépnek a péterváradi Jelačić vegyeskórus, valamint Vlatko Dulić és Davor Svedružić zágrábi színművészek.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"