Balint Vujkov Napok

2014.10.23.

XIII. Balint Vujkov Napok Szabadka 2014. X. 23-25.

A sorban XIII. Balint Vujkova Napokat– a horvát könyv és szó napjaita vajdasági horvátok legnagyobb irodalmi-, és az egyik legnagyobb kulturális rendezvényét a Vajdaságban, 2014. október 23-aés 25-eközött tartották meg több szabadkai helyszínen. A rendezvény szervezője a Horvát Olvasókör, társszervezője a Szabadkai Városi Könyvtárvolt, a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetének logisztikai segítségével.A program gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szólt.A rendezvény több forrásból élvezett támogatást:Szabadka Város, a Tartományi Titkárság, Szerbia Minisztériuma, valamint horvátországi támogatók járultak hozzá a rendezvényhez.A program igazolta a hozzá fűzött bizalmat.

X.23. Népköltészet az iskolában

A rendezvény hagyományosan a Bunjevačko kolo HMK-ban kezdődötta Népköltészet az iskolában c. gyermekprogrammal,amelyen mintegy 450 horvát tagozatra járó, illetve horvát nyelv és kultúra tantárgyat tanuló vajdasági diák, illetve óvodás vett részt.A program célja, hogy az ikes nyelvjárás élőszerűségét bizonyítsa, melyet sikerült a nagyszerű színelőadásokkal elénk varázsolni. A Balint Vujkov gyűjtéséből származó mese alapján készültOd linosti nema veće žalosti címűszínelőadást a Marija Petković – Biser Óvoda növendékei adták elő Nada Poljaković és Mirjana Ivanković felkészítésében. A másik előadást atavankúti Matija GubecÁltalános Iskola diákjai adták elő, akik a legnagyobb kincs nyomába eredtek. Szerelem, vagy valami más lehetett-láthattuk a Ždribac zlatne grive című előadásban, melyet Balint Vujkov gyűjtéséből vett bunyevác népmese alapján Marica Skenderović és Kristina Kovačić vittek színre a diákokkal. A mesék mellett a gyerekek a Školska knjigajóvoltából Paja Kanižaj horvát költőt is hallhatták.

Minden résztvevő, az eddigi hagyományokhoz híven, a Balint Vujkov kiadványai sorozat legújabb darabját, a Bećarski poso című könyvet kapta ajándékba.

X.24-25. Szakmai tanácskozás 

A tavaly hozott döntés értelmében a szakmai tanácskozást biennálisan rendezik meg, ezért idén a Szabadkai Városi Könyvtár társszervezésében megszervezték a kétnapos szakmai tanácskozást A könyv (útja) a gyermekekhezKönyv a gyermekeknek címmel,melyen harminc előadó vett részt, közöttük könyvtárosok, tanárok, kiadók, könyvillusztrátorok Szerbiából, Horvátországból és Magyarországról.Ők a modern kor jelenségével próbáltak szembenézni, amelynek fő ismérve az olvasói szokások csökkenése, a következményei pedig tartós nyomot hagynak az elkövetkező generációk életében.

A tanácskozás záradékának egyike, hogy meg kell találni a könyvtárak és az iskolák közötti együttműködés megfelelő formáit, és kidolgozni a fiatalokkal való foglalkozás új módszereit a családon, óvodán és az iskolán belül.Kiemelték a nemzeti olvasásnépszerűsítő projektek fontosságát, a könyvtáros szakma bevonását ezekbe a programokba, s minden területen megteremteni a partneri viszonyokat: a kiadókkal, intézményekkel, iskolakönyvtárakkal stb.Sok példaértékű könyvtári gyakorlatot mutattak be a kollégák a gyermekekkel való foglalkozás teréről, melyek leggyakrabban helyi vonatkozásúak, s javaslat született a három ország könyvtárainak hálózatba tömörülésére az olvasásnépszerűsítő programok megvalósítása és a szakmai előrehaladás érdekében.Hisszük, hogy a tanácskozás sok hasznos hozadékkal szolgál nekünk és minden résztvevő számára . Az év végén a tanácskozás anyagát gyűjteményes kötetben jelentetik meg.

X.24. Multimediális est és a Balint Vujkov Dida elnevezésű életműdíj átadása 

A Balint Vujkov Napok központi eseménye a Városháza Dísztermében megrendezett Multimediális est, melynek keretében három irodalmi díjat adtak át: . A Balint Vujkov Dida elnevezésű irodalmi életműdíjat, melyet a Horvát Olvasókör adományoz , Tomislav Ketig, újvidéki író, enciklopédista kapta.. A Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete Emerik Pavić díját a 2013. év legjobb könyvéért Tomislav Žigmanov Bunjevački put križacímű könyve kapta, amely a szabadkai Ivan Antunović Katolikus Kulturális és Szellemi Társulat kiadásában jelent meg. Először adták át a VHMI triennális költészetért járó Antun Gustav Matoš díjat a 2011-től 2013-ig terjedő időszakra.A bíráló bizottság poszthumusz Ante Vukovnaka Boca bez poruke 2013-ban megjelentkötetéért ítélte oda, amely a szabadkai Hrvatska riječ Kiadóvállalatkiadásábanlátott napvilágot.

A multimediális est keretében felléptek Vlatko Dulić (aki Balint Vujkov meséjét adta elő), és Davor Svedružić, (aki a Bunjevački blues előadásból adott elő részleteket), horvátországi színészek; a JelačićHorvát Kulturális Egyesület vegyeskórusaVesna Kesić Krsmanović vezetésével,a Festival bunjevački pisamaHGU Gyermekkórusa Mira Temunović és Mila Kujundžić (ének) vezetésével,valamint Augustin Žigmanov és Davorin Horvacki szavalók

X.23.Irodalmi est

A Balint Vujkov Napok keretében rendszeresen bemutatásra kerül a névadóhoz kötődő legújabb kiadvány.Ebben az évben a Horvát Olvasókör és a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete közös kiadásában jelent meg aBećarski poso című gyűjtemény, amely 41 eddig meg nem jelentetett népmesét tartalmaz Vujkov gyűjtéséből. A kötet elbeszéléseit Bernadica Ivanković válogatta, a szerkesztője Katarina Čeliković, lektora Zlatko Romić volt,aki kidolgozta a szómagyarázatot.

A könyvet október 23-án mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében. E rendezvény keretében rendszerint bemutatásra kerül a szerbiai horvátok kiadói termése az elmúlt időszakból, amelyet most Zvonko Sarić, a Hrvatska riječ Kiadóvállalat megbízott igazgatója foglalt össze. Az elmúlt évben 31 új cím jelet meg, ami 12 könyvvel több, mint az előző évben. Az eddigi gyakorlathoz viszonyítva idén több a modern irodalmi alkotás és a kortárs írók kiadása.

Kísérő programok

Dražen Jerabek könyvillusztrációinak kiállítása

A Balint Vujkov Napok keretében a Városháza előcsarnokában kiállítást rendeztek Dražen Jerabek könyvillusztrációiból.

Koszorút helyeztek Balint Vujkov mellszobrára

A Balint Vujkov Napok résztvevői koszorút helyeztek el az irodalmár, gyűjtő mellszobrára a Városháza mögötti szoborparkban.

Mini könyvvásár

A Szabadkai Városi Könyvtár Gyermekosztályán mini könyvvásárt rendeztek három ország kiadójának: a Kreativni centar (Szerbia), a Móra Könyvkiadó (Magyarország) és a Školska knjiga (Horvátország) részvételével. A könyveket kedvezményes áron lehetett megvásárolni.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"