Balint Vujkov Napok

2015.11.5.

Megtartották a XIV. Balint Vujkov Napokat

A Balint Vujkov Napokat 2015. október 22-től 24-ig tarották meg Szabadkán. A Horvát Olvasókör, a Horvát Művelődési Intézet és a Szabadkai Városi Könyvtár szervezésében gazdag műsor várta az érdeklődőket. A horvátok legnagyobb irodalmi rendezvénye Vajdaságban egybegyűjtötte a gyermekeket, fiatalokat ésa horvát kulturális örökség kutatóit.

 

A legkisebbeknek szánt programok

A Napok nyitó eseménye 2015. október 22-én a Bunjevačko kolo HMK-ban volt megtartva Népköltészet az iskolában címmel. Mintegy 450 óvodás és kisiskolás vett részt ebben a programban, akik horvát nyelven tanulnak, illetve a horvát nyelvet és kultúrát tantárgyként tanulják. A Szabadka és környkbeli gyermekek mellet képviselték magukat a vajszkai, plavnai, szontai, béregi, monostorszegiés bezdáni gyermekek is. A rendezvényen bemutatták a Horvát Olvasókör legújabb kiadványát, a Róka és a tyúk című képeskönyvet, amelyben Balint Vujkov hat eddig meg nem jelent állatmeséjét adták közre Bernadica Ivanković válogatásában, Ružica Miković Žigmanov illusztrációival. A rendezvényen Nela Prentović, Balint Vujkov unokája az intézmények képviselőinek a gyermekeknek szánt ajándékcsomagokat adott át.

Ezután az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola diákjai a péterváradi Jelačić HMOK-tal kiegészülve előadták Franjo Štefanović Erdei királynő című operáját. Emlékezetesek maradnak a következő szavak az operából: „ha minden ember összefogásban és örömben élne, az életünk is gyönyörű lenne.

A vajdasági horvátok kiadványai

A Horvát Olvasókör hangulatos szalonjában október 22-én este a vajdasági horvátok kiadói tevékenységéről beszélgettek. Nevena Mlinkonak az elmút időszak kiadványairól adott összefoglalója után vitát indítottak a kiadványok vajdasági és horvátországi befogadását és népszerűsítését illetően, valamint a társkiadói tevékenységről, minődségről és bemutatókról is szó esett. A kiadói termést a Szabadkai Városi Könyvtárban a Napoktól a Napokig 2014-2015 című kiállítás keretében mutatták be.

 

Nemzetközi tudományos tanácskozás

 

A nemzetközi tudományos tanácskozást pénteken és szombaton, október 23-án és 24-én tartották meg a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében. A tanácskozás megnyitóján bemutatták az előző két év tanácskozásainak anyagát közreadó gyűjteményes kiadványt. Ezután következtek a Szerbiából, Horvátországból és Magyarországból érkezett tudósok,, kutatók és professzorok előadásai a helyi szóbeli és írásbeli népköltészet, valamint a tágabb értelemben vett kulturális és irodalmi viszonyok a múltban és jelenben témára. A tanácskozást a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetével közösen szervezték meg.

  

Balint Vujkov mellszobrának a megkoszorúzása

 

A legjelentősebb horvát népköltésgyűjtő előtt a tanácskozás résztvevői, valamint a szabadkai művelődési – és politikai szervezetek képviselői tisztelegtek. Balint Vujkov mellszobrára az Irodalmárok parkjában október 23-án koszorút helyezett el Velimir Pleša, a Horvát Köztársaság szabadkai Konzulátusának Főkonzulja, Blaško Stantić,a Városi Tanács képviselője, Dragan Rokvić,a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója, Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Művelődősi Intézetének igazgatója, Slaven Bačić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke valamint Nevena Racić, Balint Vujkov unokája.

Multimediális est

A péntek esti Multimediális est, melyet a Városháza dísztermében rendeztek a díjak és a zágrábi Bölcsészkar jegyében telt el. A program a szabadkai Zeneiskola Aranyhímzés elnevezésű kamarakórusának a fellépésével kezdődött, megalapozva a felszabadult, érzelmileg oldott, egymást elismerő szavakat idéző hangulatot. Az est keretében átadták a zágrábban élő, szabadkai születésű Naca Zelićnek a horvát irodalmi örökség ápolásáért és irodalmi munkáságáért a Balint Vujkov – Dida Díjat. Az est keretében átadták a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet alapította Emerik Pavić Díjat a 2014-es év legjobb könyvéért, Bunyevácok időbeli és térbeli kontkextusban címmel a zágrábi Bölcsészkar kiadásában, valamint első alkalommal a triennális Iso Velikanović Díjat a 2012-2014 évek között megjelent legjobb Mennyei madarak című prózakötetért Neven Ušumović kapta. Végül az esten fellépet a zágrábi Bölcsészkar Concordia Discors nevű akadémiai kórusa.

 

A programot Szabadka Város, Szerbia Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Kisebbségügyi Titkárság, a Művelődésügyi és Tájékoztatási Titkárság, a HorvátországonTúli Horvátok Hivatala és a Horvát Nemzeti Tanács támogatta.

 

 

1 2
 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"