Balint Vujkov Napok

2017.10.12.

XVI. Balint Vujkov Napok, a horvát nyelv és könyv napjai

A XVI. Balint Vujkov Napok, a horvát nyelv és könyv napjai három napos irodalmi rendezvény, amelyet 2017. október 19-től 21-ig tartanak meg Szabadkán, számos programot kínál.

<pNépköltészet az iskolában

A rendezvény csütörtökön, 2017. október 21-én. 13.00 órai kezdettel a gyermekeknek szóló Népköltészet az iskolában című programmal kezdődik a Bunjevačko kolo HKK nagytermében. Ebből az alkalomból egybegyűlnek a horvát tannyelven tanuló, illetve a horvát nyelvet mint környezetnyelvet a nemzeti kultúra elemeivel tanuló diákok, valamint a horvát nyelvű óvodák növendékei. A programban résztvesznek a györgyéni Vladimi Nazor Á.I. diákjai és a szabadkai Marija Petković Sunčica Óvoda óvodásai, akik Balint Vujkov szövegei és a Bunyevác Zenei Fesztivál HZE feldolgozása alapján adnak elő színdarabokat.

<pIrodalmi szalon

Az Irodalmi szalon keretében a Gimnáziumban bemutatkozik Jasna Horvat eszéki írónő az Okos regény című művével. A találkozót a multimediális tanteremben tartják meg 18.45 órakor.

<pTudományos-szakmai tanácskozás

A kétnapos tudományos-szakmai tanácskozást, három országból (Szerbia, Horvátország és Magyarország) mintegy húsz résztvevővel, október 20-án és 21-én tartják meg a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében, mindkét nap 10 órai kezdettel.

<pKoszorú elhelyezése

A Tudományos-szakmai tanácskozás első napján, a konferencia befejeztével, 14.00 órakor a Városháza mögötti parkban (Szabadság tér 1.) Balint Vujkov mellszobrára helyeznek koszorút.

<pA kiadói termés bemutatása

A kísérő rendezvények keretében a Szabadkai Városi Könyvtárban kiállítják a vajdasági horvát közösség kiadványait, amelyek az előző Balint Vujov Napoktól jelentek meg.

<pMultimediális est

A népszerű multimediális est 2017. október 20-án kerül megrendezésre, amelynek keretében Lajčo Perušićnak átadják a Balint Vujkov Dida Irodalmi Díjat , valamint átadják a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet két díját, az Emerik Pavić Díjat a legjobb könyvért 2016-ban és az Antun Gustav Matoš Triennális Díjat a legjobb verseskötetért 2014–2016-ban. A programban résztvesz a Brevis énekkar, amely 2016-ban az oroszországi Szentpéterváron megrendezett III. Ifjúsági Kórusok Világversenyén a legmagasabb titulust érte el. A szervezők előjelezték Balint Vujkov legújabb könyvének bemutatóját, valamint a két “Napok” között megjelet könyvek bemutatóját.

 

Szervezők

A Balint Vujkov Napok rendezvényt a Horvát Olvasókör a Szabadkai Városi Könyvtárral együtt a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetének logisztikai támogatásával szervezik meg.

 

A program támogatói: Szabadka Város, Szerbia Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma,Horvát Államon Túli Horvátok Hivatala- a Horvátország Belgrádi Nagykövetsége, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Kisebbségügyi Titkárság, a Tartományi Művelődésügyi, Tájékoztatási és Vallásügyi Titkárság.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"