Balint Vujkov Napok

2018.9.21.

Kibővített és gazdagabb program a XVII. Horvát Könyv és Szó Napjain- a Balint Vujkov Napokon

A Horvát Könyv és Szó XVII. Napjait- a Balint Vujkov Napokat 2018. október 3-tól 6-ig tartják meg Szabadkán. A szervezők Irodalmi Szalont, Balint Vujkov emlékére című gyermekprogramot, műhelyt a gimnazistáknak, Nemzetközi Könyvtáros Tanácskozást, Multimediális estet és a tanárok részére akkreditált szemináriumot harangoztak be.

A horvát közösség e legngyobb irodalmi rendezvényét idén kibővíteték és gazdagították, ami a rendezvény címének módosulásához vezetett. Az alcím és a cím sorrendet cserélt. Balint Vujkov neve mindig fémjelezni fogja e rendezvényt, s a Gyermekirodalom az iskolában című rendezvény nevében kibővül a Balint Vujkov-Dida emlékére címmel.

Az idei Horvát Könyv és Szó Napjai nyitórendezvényére szerdán, október 3-án kerül sor az Irodalmi Szalon keretében (Szabadkai Városi Könyvtár, 19.00 órakor) egy érdekes témával Énekeljük a költőket címmel, ahol elmondva és énekelve hallgathatjuk a verseket djakovói és hazai zenészek tolmácsolásában.

A Bunjevačko kolo HMK-ban csütörtökön, október 4-én 13.00 órakor kerül sor a hagyományos Népművészet az iskolában című rendezvényre, amelyen Vujkov műveiből adnak elő a szabadkaiIvan Milutinović Á.I. és a Marija Petković – óvoda növendékei. A gyermekeknek bemutatják a Balint Vujkov Válogatott Művei sorozatból a legújabb kötetet, Mesék 2 címmel, amelyet az iskolakönyvtáraknak ajándékoznak.

Ugyanezen a napon a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban Mirjana Nešić főkönyvtáros, a Beogradska politehnika iskola igazgatója Új technológiák a könyvtárban, lehetséges-e vagy sem? címmel tart műhelyfoglalkozást. A műhely 18.00 órakor kezdődik.

A műhely a Nemzetközi Könyvtáros Tanácskozást vezeti fel, amelynek címe Új technológiák és munkamódszerek alkalmazása a könyvtárak gyermekekkel és ifjúsággal való munkájában, amelyet a Szabadkai Városi Könyvtárban tartanak meg pénteken, október 5-én, 9.00 órai kezdettel. Ezt a témát a tanárok előtt is prezentálják azon az akkreditált szemináriumon, amelyet szombaton, október 6-án tartanak meg Új technológiák a gyermekekkel és ifjúsággal való munkában címmel. A szemináriumot a Horvát Olvasókör, A Vajdasági Pedagógiai Intézet és a Horvát Nemzeti Tanács szervezésében a Sveti Sava Általános Iskolában 8-tól 16 óráig tartják meg, vezetői pedig mgr. sc. Alka Stropnik Zágrábból és Ana Sudarević Karlócáról, mindketten könyvtárosok.

A Multimediális estet pénteken, október 5-én 19 órakor tartják meg a Bunjevačko kolo HMK-ban, amelynek keretében kiosztják az irodalmi díjakat. Idén az irodalmi Életmű-díjat a surčini Marko Kljajićnak, a 2013-ban Tomo Vereš díjjal díjazott írónak ítélték oda. A Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete idén odaítéli az Emerik PavićDíjat a legjobb könyvért 2017-ben és a triennális Iso Velikanović Díjat a 2015 – 2017 között megjelent legjobb prózakötetért. Az esten különféle tolmácsolásban adnak elő irodalmi műveket.

A Könyvhónap gazdag programot kínál, s a szervezők 2 új könyvet mutatnak fel, a tavalyi Tudományos-szakmai Tanácskozás anyagának kötetét és a Mesék 2 (Balint Vujkov meséi) című kötetet.

Idén is bemutatják a tavalyi rendezvény óta eltelt időben megjelent horvát nyelvű könyvprodukciót. A rendezvény keretében megkorszorúzzák Balint Vujkov mellszobrát.

A XVII. Horvát Könyv és Szó Napjait a Horvát Olvasókör szervezi a Szabadkai Városi Könyvtárral és a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetével karöltve.

A rendezvényt támogatta a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, Szabadka Város, Határon Túli Horvátok Központi Államtitkársága, Szerbia Horvátországi Nagykövetsége, a Horvát Nemzeti Tanács és a Tartományi Művelődésügyi-, Tömegtájékoztatási- és Vallásügyi Titkárság.

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"