Balint Vujkov Napok

2019.10.21.

Idén öt napig, 2019. október 23-ától 27-éig tart a XVIII. Balint Vujkov Napok, a Horvát Nyelv és Könyv Napjai

A XVIII. Balint Vujkov Napok, a Horvát Nyelv és Könyv Napjai idén öt napos rendezvény, melyet 2019. október 23-a és 27-e között tartanak meg Szabadkán. A gazdag program sokféle lehetőséget kínál a résztvevőknek és elsődleges célja a könyv és az anyanyelv megközelítése minden korosztály számára.

<p2019. október 24-én, csütörtökön, 13 órakor a HKC Bunjevacko kolo nagytermében a Népköltészet az iskolában - Balint Vujkov Dida emlékére című program kerül megrendezésre. Ezen a napon kb. 350 olyan óvodás és általános iskolás találkozik, akik horvát nyelvű óvodába vagy iskolába járnak, vagy ahol horvát tantárgyat is tanulnak: Szabadkáról, Kisboszniából, Tavankútról, Györgyénből, Nagyfényről, valamint Plavna és Vajska területéről is.

A tavankúti Pán Péter óvoda gyermekei előadják a Törökök és a bunyevác hosszú ingben című darabot, míg a szabadkai Matko Vuković Általános Iskola tanulói a Császár hazugsággal teli zsákja című darabot mutatják be. A Balint Vujkov által írt népmesék dramatizálása mellett a Bunyevác Énekek Fesztiválja tagjait, a Gyermek Tamburazenekart is hallhattjuk, és bemutatunk egy új, erre az alkalomra készített könyvet, a Balint Vujkov válogatott művei harmadik kötetét Mesék 3 címmel. A könyvet az óvodai és iskolai könyvtárak ajándékba kapják. Számítunk rá, hogy Balint örökösei, unokái is részt vesznek a programon, valamint érdekes játékot, egy kvízt is tervezünk a bunyevác ikavica beszéd megőrzése érdekében.

Ugyanezen a napon, 2019. október 24-én, csütörtökön, 18 órakor a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban műhelyfoglalkozást tartanak középiskolás diákoknak A szerb és horvát differenciált szótár témájával kapcsolatban. Bevezetőt prof. Tomislav Ćužić horvát nyelvtanár mond, az újvidéki Filozófiai Egyetem lektora, míg Bernadica Ivanković interaktív vetélkedõt szervez okostelefonok és modern technológiák segítségével.

A gimnazisták mellett ezen a horvát nyelvórán a Politechnikai és az Egészségügyi Középiskola hallgatói is részt vesznek.

Az összejövetel részeként 2019. október 26-án, szombaton, 11 órakor kerekasztalbeszélgetésre kerül sor melynek témája az Irodalom a fordításban – mint az együttműködés hidja, amelyben a vajdasági kisebbségi közösségek kultúrájával foglalkozó intézetek és képviselőik vesznek részt.

Az eddigi és a jövőbeli együttműködési modellek felvázolása a cél, amelyek nélkül sem a kultúra, sem a nyelv nem kerül kifejezésre.

A népszerû Multimediális estre 2019. október 25-én, pénteken, a Városháza dísztermében, 19 órakor kerül sor. Az irodalom terén elért eredményeiért idén MIRO KOPUNOVIĆ író kap Életmű-díjat. A Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete - Emerik Pavić díjban részesíti a 2018-as év legjobb könyvét, valamint Tomo Vereš díjban a 2016-2018 közötti időszakban kiadott legjobb könyvet a tudomány és az újságírás területén. Idén először a Horvát Olvasókör külön elismerést ad át a kiadóknak.

A kísérő program részeként a Szabadkai Városi Könyvtárban található kiállításon megtekinthetők azok a vajdasági horvát kiadványok, melyek a tavalyi Balint Vujkov Napok, a Horvát Nyelv és Könyv Napjai óta jelentek meg. Mint minden évben, idén is 2019. október 25-én, pénteken, 14 órakor megkoszorúzzuk Balint Vujkov mellszobrát.

Az öt napos programot a Horvát Olvasókör szervezi a Szabadki Városi Könyvtár, a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete és a Horvát Nemzeti Tanács támogatásával. A tudományos és szakmai esemény előkészítésében a Horvát Tudományos Intézet is partner.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"