Balint Vujkov Napok

2020.9.29.

XIX. A Horvát Könyv és Horvát Nyelv Napjai, Balint Vujkov Napok a járványügyi óvintézkedések betartása mellett

Figyelembe véve azokat az óvintézkedéseket, melyet a járványügyi szakemberek írnak elő a korona-vírus járvány terjedésének megfékezése érdekében, a szervezőbizottság rendezésében immár 19. alkalommal kerül sor a vajdasági horvátok legnagyobb, a közel két évtizedre visszatekintő irodalmi rendezvénysorozatára, a XIX. A Horvát Könyv és Horvát Nyelv Napjaira, Balint Vujkov Napokra. A gazdag programsorozat több napon keresztül (2020. szeptember 26-a és október 9-e között), több helyszínen és változatos formában realizálódik.


A Horvát Könyv és Horvát Nyelv Napjait 2020. szeptember 26-án a pedagógusok számára hasznos szakértői értekezlettel a tavankúti Balažević etno-tanya helyiségeiben nyitjuk meg A munkamenet megszervezése a rendkívüli állapot idején az oktatás-nevelési intézményekben címmel. Az aktuális témáról hét oktató beszél, a programot a Cro-Fund – a Szerbiai Horvát Közösségek Fejlesztéséért Alapítvány és a Horvát Nemzeti Tanács oktatási bizottsága szervezi.

A diákok körében közkedvelt Népköltészet az iskolában Balint Vujkov Dida emlékére elnevezésű program csütörtökön, 2020. október 1-jén egy horvát nyelvű virtuális óra keretében kerül megrendezésre, melybe az iskolák a Horvát Olvasóklub You Tube csatornájára csatlakozva kapcsolódhatnak be. Bemutatásra kerül a Balint Vujkov válogatott művei sorozat negyedik kötete Elbeszélések címmel, melyet az iskolai- és óvodai könyvtárak ajándékba kapnak. A virtuális órán a tanulók a Razlinkavi zec című darabot a tavankúti Matija Gubec Á. I. diákjainak előadásában felvételről nézhetik meg.

A résztvevők egészségének megőrzése érdekében, valamint a COVID-19 járvány előreláthatatlan alakulása miatt a Nemzetközi Könyvtáros Találkozó Olvasással a felzárkózásért elnevezésű szakmai tanácskozása is 2020. október 2-án, 9 órai kezdettel virtuálisan, zoom webináriumon lesz követhető a Zágrábi Könyvtárosok Társaságának irányításában.

A két szerbiai és horvátországi plenáris előadás után harmincöt előadó következik, akiket a több mint 100 bejelentkező kísér majd figyelemmel. A szakmai tanácskozáson elhangzottak tanulmánygyűjtemény formájában kerülnek nyomtatásra. A tanácskozást a Zágrábi Könyvtárosok Társasága, a Horvát Olvasókör, a Szabadkai Városi Könyvtár és a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet szervezi.

Szerdán, 2020. október 7-én az Irodalmi szalon keretében, a Nova riječ irodalmi és kulturális folyóiratnak és a hagyományosan bemutatott Od Dana do Dana elnevezésű irodalmi előadásnak állítunk emléket.

A népszerű Multimediális est zárórendezvényére pénteken, 2020. október 9-én 19 órai kezdettel kerül sor, a Szabadkai Városi Könyvtárban. A program részeként két díj is kiosztásra kerül. A Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete Emerik Pavić díjban rézesíti a 2019-es év legjobb könyvét, valamint Antun Gustav Matoš díjban a 2017-2019 közötti időszakban kiadott legjobb versgyűjteményt. A  Horvát Könyv és Nyelv Napjai, Balint Vujkov Napok szervezőbizottsága egyhangúlag az irodalom területén elért Életmű-díjban Molcer Mátyás zongoraistát, dalszerzőt, költőt, fordítót, festőt, kritikust és publicistát részesítette.

Az ünnepséget megelőzően megkoszorúzzuk a Szabadka központjában elhelyezett Balint Vujkov szobrot, ezáltal is kimutatva tiszteletünket nagyjaink előtt.

A szervezőbizottság idén is két könyvet mutat be, a Bálint Vujkov Válogatott Művei sorozatban megjelenő Elbeszélések I. címűt és a tavalyi nemzetközi szakmai tanácskozásról készült tanulmánygyűjteményt.

A szakmai találkozó támogatói a Szerb Köztársaság Kulturális és Információs Minisztériuma, Szabadka Város, Horvátország Kulturális és Médiaügyi Minisztériuma, a Határon Túli Horvátok Országos Hivatala, Horvátország belgrádi nagykövetsége, a Horvát Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési és a Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"