Balint Vujkov Napok

2020.10.7.

A XIX. Horvát Könyv és Horvát Nyelv Napjai, Balint Vujkov Napok alkalmával megtartott Olvasással a felzárkózásért elnevezésű Nemzetközi szakmai találkozó összegzése – 2020. október 2.

Olvasással a felzárkózásért volt a 2020. október 2-án megtartott könyvtárosok Nemzetközi szakmai tanácskozásának témája a XIX. Horvát Köny és Horvát Nyelv Napjai, Balint Vujkov Napok keretén belül.

A könyvtárak szerepe a különböző érzékeny társadalmi csoportoknál időszerű témája rámutatott az olvasási készség kialakításának, a kreatív programok és szolgáltatások létrehozásának, valamint a könyvtárak, a szakemberek és a helyi és tágabb közösség együttműködésének fontosságára, az aktív beilleszkedés és szocializáció feltételeinek megteremtése érdekében.

Az olvasást, és ezáltal az ismeretek elsajátítását ösztönző társadalom egészséges alapot teremt, az iskolák és könyvtárak pedig az olvasás és írás demokratizálódásának helyszínei, így az egyén társadalmi és vagyoni helyzetétől függetlenül egyenlő esélyeket biztosítanak. Ezért is fontos különös figyelmet fordítani az olvasásra, mint egy igen összetett tevékenységre és a tapasztalt olvasó képzésére. A történelem során a könyvtárak megnytották a gyermekrészlegeket és bebizonyították, hogy képesek gyorsabban átalakulni mint az oktatási rendszer. Ezáltal is nagy a jelentőségük.

A nyelvnek és az olvasásnak köszönhetően a kiszolgáltatott és marginalizálódott csoportok gyermekeinek és fiataljainak könnyebb bekapcsolódniuk az oktatásba és a mindennapi életbe, és ebben a könyvtárak és a könyvtárosok is nagy szerepet játszanak. A Horvátország és Szerbia könyvtáraiban bemutatott előadások és a gyakorlatias példák igazolták a könyvtárak felkészültségét a különféle programok létrehozására, a fejlődési nehézségekkel küzdő gyermekek, valamint a különleges körülmények között élő vagy távoli közösségekben élő gyermekek számára. A programok és tevékenységek a szociálisan és anyagilag hátrányos helyzetű gyermekeket közelítik meg, valamint a más kultúrák tagjait és a társadalom egyéb kiszolgáltatott csoportjait, például a kisebbségi nemzeti közösségek tagjait. A könyvtárak számos olyan szolgáltatást, speciális gyűjteményt és anyagot fejlesztettek ki, amelyek figyelembe veszik azokat a speciális igényeket vagy különleges körülményeket, amelyekben a gyermekkönyvtár működik, és amelyek megfelelnek a gyermekek speciális információs igényeinek. Új információs és kommunikációs technológiákat alkalmaznak, amelyek megkönnyítik a speciális könyvtári gyűjteményekhez való hozzáférést.

A bevált gyakorlati példák különböznek egymástól, de ugyanaz a céljuk – felkészítés az iskoláztatásra és a közösség mindennapi életére. A bemutatott példák megmutatják a könyvtárosok és a szakértők közötti együttműködés, az intézményi hálózatépítés fontosságát, ami a gyermekek integrációjához vezet a meglévő könyvtári programokban és a társadalomban általában. A bemutatott példák olyan könyvtárosok munkájának eredményei, akiknek lelkesedése a könyvtárfejlesztés egyik alapvető mozgatórugója. A könyvtárosok tisztában vannak a munkájuk értékelésének szükségességével, valamint a média bevonásának fontsságával, annak érdekében, hogy motiváló környezetet teremtsenek, és ezáltal a nagyközönséget is bevonják.

A nyelvnek és az olvasásnak köszönhetően a kiszolgáltatott és marginalizálódott csoportok gyermekeinek és fiataljainak könnyebb bekapcsolódniuk az oktatásba és a mindennapi életbe, amelyben a könyvtárak és a könyvtárosok játszanak nagy szerepet. A Horvátország és Szerbia könyvtáraiban megtartott előadások és a bevált gyakorlatok példái megmutatták a könyvtárak magas készségét különféle programok létrehozására a fejlődési nehézségekkel küzdő gyermekek, valamint a különleges körülmények között élő vagy távoli közösségekben élő gyermekek számára. A programok és tevékenységek magukban foglalják a szociálisan és anyagilag hátrányos helyzetű gyermekeket, más kultúrák tagjait és a társadalom egyéb kiszolgáltatott csoportjait, például a kisebbségi nemzeti közösségek tagjait.

A könyvtárak számos olyan szolgáltatást, speciális gyűjteményt és anyagot fejlesztettek ki, amelyek figyelembe veszik azokat a speciális igényeket vagy különleges körülményeket, amelyekben a gyermekkönyvtár működik, és amelyek megfelelnek a gyermekek speciális információs igényeinek. Új információs és kommunikációs technológiákat alkalmaznak, amelyek megkönnyítik a hozzáférést a speciális könyvtári gyűjteményekhez.

A bevált gyakorlati példák különböznek egymástól, de ugyanaz a céljuk – felkészítés az iskoláztatásra és a közösség mindennapi életére. A bemutatott példák megmutatják a könyvtárosok és a szakértők közötti együttműködés, az intézményi hálózatépítés fontosságát, ami a gyermekek integrációjához vezet a meglévő könyvtári programokban és általában a társadalomban. A bemutatott példák olyan könyvtárosok munkájának eredményei, akiknek lelkesedése a könyvtárfejlesztés egyik alapvető mozgatórugója. A könyvtárosok tisztában vannak a munkájuk értékelésének szükségességével, valamint a média bevonásának fontosságával, annak érdekében, hogy ösztönző környezetet teremtsenek, és ezáltal bevonják a nagyközönséget is.

A résztvevők védelme és biztonsága érdekében, valamint a Covid-19-hez kapcsolódó kiszámíthatatlan járványhelyzet miatt a találkozót webinárium formájában tartották meg a ZOOM platformon keresztül, amelyet a Zágrábi Könyvtárosok Egyesülete koordinált. Harmincöt előadó vett részt Szerbia és Horvátország területéről, míg a nyolc óráselőadássorozat alatt átlagosan 150 követő is aktívan hallgatta az előadásokat. Az Olvasással a felzárkózásért című szakmai találkozót a Szabadkai Horvát Olvasókör, a Zágrábi Könyvtári Egyesület, a Szabadkai Városi Könyvtár és a Vajdaság Horvát Művelődési Intézete szervezte.

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"