Balint Vujkov Napok

2021.10.4.

A jubiláris 20. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napok (2021. X. 5 – 8.)

A sorban 20. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napok Szervezőbizottsága már második éve szervezi ezt a rendezvényt a járványügyi helyzet árnyékában, számos kérdés és akadály számbavételével, a járvány megfékezése érdekében. A Napok keretében, 2021. október 5-től 8-ig Vajdaság több helyszínén, más-más célcsoportnak több program lesz megtartva, kétféle módon, mégpedig a járványügyi intézkedések mellett élőben és virtuális változatában. A rendezvény előadásait Szabadkán, Újvidéken és Szontán fogják megtartani.

A jubiláris 20. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napokat az Irodalmi szalonnal nyitják meg kedden, 2021. október 5-én 19 órai kezdettel az újvidéki Városi Könyvtárban, míg a népszerű, a Népköltészet az iskolában, Balint Vujkov Dida emlékére elnevezésű programot pedig szerdán, 2021. október 6-án tartják meg Szontán 12 órai kezdettel, azIvan Goran Kovačić Általános Iskolában. Az általános iskolások és középiskolások részére érdekes programot készítettek, amelyet a Horvát Olvasókör YouTube csatornáján is követhetnek az érdeklődők. Ezt a programot idén Pavle Bačić irodalmár és zeneszerzőnek szentelték születésének 100. évfordulója alkalmából, s ez alkalommal a szerző Kis Vesna című darabját az eszéki Színművészeti Akadémia színművész növendékei adják elő koncert formájú olvasással (színpadi mozgás, ill. jelenetek nélkül).

Csütörtökön, 2021. október 7-én a szabadkai Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ nagytermében, 19 órai kezdettel vendégszerepel a pécsi Horvát Színház a Bunyevác blues, mese az eltűnő világról című darabbal. A belépés díjtalan.

A Tudományos- szakmai tanácskozásra pénteken, 2021. október 8-án kerül sor a Szabadkai Városi Könyvtárban, 9-től 14 óráig, melynek témája az irodalmi-nyelvi és kulturtörténeti kulturális örökség, valamint a modern kulturális gyakorlat és diskurzusok. A tanácskozás megrendezésének formája a járványügyi helyzettől függ majd, és lehetséges, hogy az élő forma mellett ZOOM platformon virtuálisan is megrendezik. A tudományos- szakmai találkozó kísérőrendezvénye a vajdasági horvátok kiadói termésének a kiállítása az utóbbi Napok eltelte óta a Könyvtár katalógustermében. A tanácskozás után, kb. 14.30 órakor a résztvevők koszorút helyeznek el Balint Vujkov mellszobrára a Városháza mellett parkban.

Kiállítás és irodalmi díjak

A jelentős jubileum alkalmából, és az Újjászületés éve projektum keretében a szabadkai Városháza előterében pénteken, 2021. október 8-án 19 óraikezdettel megnyílik ABunjevačke i šokačke novine és a Vila lapok 150 éve.

Az idei multimediális esten a kiállítás megnyitóját követően, pénteken, október 8-án a szabadkai Városháza Tanácstermében az irodalmi díjak átadására kerül sor. A Horvát Olvasókör Életmű-díját Lazar Francišković költőnek és könyvtárosnak adják át, valamint átadják a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete Emerik Pavić Díját a 2020-as év legjobb könyvéért, illetve az Iso Velikanović Díját, amelyet a 2018 – 2020-as év legjobb prózai művéért ítélnek oda. A program folytatásában gálaműsor következik alkalmi szavalatokkal és zeneszámokkal.

Új címek

A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napok két új címet is hoznak: megjelenik a tavalyi 2020-as Olvasással a felzárkózásért Nemzetközi Tudományos Tanácskozás anyagának gyűjteményes kiadása, valamint az Elbeszélések 2. kötete, amelyik a Balint Vujkov Válogatott Művei sorozat ötödik könyve.

A Horvát Olvasókör mellett a szebiában élő horvátok legnagyobb irodalmi rendezvényének társszervezői a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete és a Szabadkai Városi Könyvtár, a Horvát Nemzeti Tanács támogatásával.

A rendezvény támogatói: Szerbia Művelődési és Tájékoztatási Minisztréiuma, Szabadka Város, A Horvátországon Kívül Szórványban Élő Horvátok Központi Állami Irodája, Horvátország Belgrádi Nagykövetsége, Horvát Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság, és a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"