Balint Vujkov Napok

2021.10.11.

Sikeresen zajlott le a jubiláris 20. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napok

A sorban 20. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napokat 2021. október 5-étől 8-áig Szabadkán, Újvidéken és Szontán tartották meg. A vajdasági horvátok legnagyobb rendezvényét a jubileumok jegyében rendezték meg, mégpedig Balint Vujkovnak odaítélt Vuk-díj 50. évfordulója kapcsán. A rendezvényt a koronavírus elleni védekezésnek, a járványügyi intézkedéseknek megfelelően élőben és részben virtuális változatában is követhette a közönség.

Irodalmi szalon, Újvidéki Városi Könyvtár, 2021. október 5.

A jubiláris 20. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napokat az Irodalmi szalonnal nyitották meg az újvidéki Városi Könyvtárban, ahol bemutatták a Napok alkalmából kiadott könyveket, a Pripovi(jet)ke 2 azaz az Elbeszélések 2. kötetet, amelyik a Balint Vujkov Válogatott Művei sorozat ötödik könyve,valamint a 2020-ban megrendezett Olvasással a felzárkózásért Nemzetközi Tudományos Tanácskozás anyagának gyűjteményes kiadását,

A gyűjteményes kiadást Bernadica Ivanković, a Horvát Olvasókör elnöke ismertette, majd Katarina Novaković, az újvidéki Városi Könyvtár gyermekosztályának könyvtárosa beszélt a pandémia alatti, a gyermekekkel való kommunikáció kihívásairól.

Katarina Čeliković, a Napok Szervezőbizottságának elnöke és a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetének tanácsosa ismertette a Balint Vujkov Válogatott Művei sorozat ötödik könyve kiadása kapcsán a sorozat kiadásának projektjét.Népköltészet az iskolában, Szonta, 2021. október 6.

A Népköltészet az iskolában, Balint Vujkov Dida emlékére elnevezésű programot a 20. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napok keretében Szontán tartották meg. A helyiIvan Goran Kovačić Általános Iskola horvát tannyelven tanuló növendékei számára Bernadica Ivanković, a Horvát Olvasókör elnöke, Katarina Čeliković, a Napok Szervezőbizottságának elnöke és a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetének tanácsosa, valamint Nataša Stipančević, a Horvát Nemzeti Tanács oktatásügyi asszisztense, és Željka Vukova Hrcko című lap szerkesztője, érdekes programot készítettek. Az irodalmi és nyelvi játékok, valamint a sokác nyelvismereti kvíz mellett megtekinthették Pavle Bačić: Kis Vesna című darabját.

Ugyanezen a napon a horvát nyelvű oktatásban részesülő diákok online vehettek részt egy horvát nyelvórán. A felvétel hozzáférhető a Horvát Olvasókör YouTube csatornáján a következő linken: https://www.youtube.com/watch?v=1a7DyToEGb4. (Narodna književnost u školi 2021 HD).

Ezt a programot idén Pavle Bačić irodalmárnak és zeneszerzőnek szentelték születésének 100. évfordulója alkalmából, s ez alkalommal a szerző Kis Vesna című darabját az eszéki Színművészeti Akadémia színművész növendékei adták elő koncert formájú olvasással (színpadi mozgás, ill. jelenetek nélkül) Tatjana Bertok-Zupković színművészet-tanár felkészítésében.


A pécsi Horvát Színház előadása, Szabadka, 2021. október 7.

2021. október 7-én a szabadkai Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ nagytermében vendégszerepelt a pécsi Horvát Színház a Bunyevác blues, mese az eltűnő világról című darabbal, amely Tomislav Žigmanov prózai műve alapján készült a szabadkai származású, immár nem élő horvát színész, Vlatko Dulić dramatizációjában. A darabot rendezte Slaven Vidaković.

Tíz egyéni történeten keresztül a főszereplők, Toma és Lozika elbeszéléséből feltárul a bácskai bunyevác horvátok élete és tapasztalata, akik a történelem sodrában sokszor kellett, hogy elviseljék a balsorsot, akár a történelmi fordulatok, akár a családi élet nehézségei során. Az előadásban a horvát ikező nyelvjárásban beszéltek.

Ezt a szöveget először a zágrábi Histrion Színházi Társulat előadásában 2013-ban adták elő, a pécsi bemutató pedig 2020 elején volt. A belépés díjtalan volt

Tudományos-szakmai tanácskozás, Szabadka, 2021. október 8.

A Tudományos-szakmai tanácskozásra a Szabadkai Városi Könyvtárban került sor, melynek témája az irodalmi-nyelvi és kulturtörténeti kulturális örökség, valamint a modern kulturális gyakorlat és diskurzusok. A tanácskozáson 21előadó vett részt (19 szólalt fel) Szerbiából, Horvátországból, Ausztriából és Magyarországról.

Plenáris előadást Tomislav Žigmanov (A Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete, Szabadka) és Emina Berbić Kolar (Nevelésügyi és Tanítóképző Egyetemi Kar, Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem, Eszék) tartott.

Az előadók sora: Filip Galović (Katolikus Egyetem, Zágráb), Mario Bara (Katolikus Egyetem, Zágráb), Zlatko Romić (Szabadka), Đuro Vidmarović (Zágráb), Ladislav Heka (Szegedi Tudományegyetem, Jogi Kar), Tamara Jurkić Sviben (Zágrábi Tudományegyetem Tanítóképző Egyetem, Zágráb), Klara Dulić Ševčić (Ivan AntunovićKatolikus Társaság, Szabadka), Lilla Anna Trubics (Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete), Katja Bakija (Dubrovniki Tudományegyetem), Biserka Goleš Glasnović (Tituš Brezovački Á.I., Zágráb), Robert Hajszan (Pannon Intézet, Pinkóc (Pinkovac), Vladimir Nimčević (Szabadka), Martina Kolar Billege, Vesna Budinski, Ana Ladan (Zágrábi Tudományegyetem, Tanítóképző Egyetem, Zágráb), Ante Bežen (Zágrábi Tudományegyetem, Tanítóképző Egyetem, Zágráb), Silvestar Balić (Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete), Katarina Čeliković (A Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete, Szabadka), Vlasta Markasović (Ivan Domac Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Vinkovce (Vinkovci),Mirko Ćurić (Antun Horvat Közép Szakiskola, Diakóvár (Đakovo) és Ivan Stipić (Tudományegyetem, Bród (Slavonski Brod).

A munkák gyűjteményes kötetben fognak megjelenni.


Balint Vujkov mellszobrának megkoszorúzása, Szabadka, 2021. október 8.

A tanácskozás után koszorút helyeztek el Balint Vujkov mellszobrára a Városháza melletti parkban. Balint Vujkov emlékének adózva a programban résztvettek a horvát közösség intézményei, a Szabadkai Városi Könyvtár, valamint Horvátország szabadkai Főkonzulátusának képviselői.


Az Ivan Antunović által elindított és szerkesztettBunjevačke i šokačke novineés a Vila lapok 150. éve alkalmából nyílt kiállítás. Szabadka, 2021. október 9.

A szabadkai Városháza előcsarnokában A megújulás évei projekt keretében megnyílt Katarina Čeliković (Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete): A Bunjevačke i šokačke novine és a Vila lapok 150. éve című kiállítása.


Multimediális est és irodalmi díjak átadása, Szabadka, 2021. október 8.

Az idei multimediális esten a jubiláris 20. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napok zárórendezvényeként a szabadkai Városháza Tanácstermében irodalmi díjak átadására került sor. A Napok Szervezőbizottsága Életmű-díját Lazar Francišković(1948 – 2021) költőnek és könyvtárosnak adták át, aki mintegy tíz könyv írója (költészet, próza, esszék, publicisztika). Francišković sajátos, kiváló stiliszta, lírája fölösleges narrációtól mentes, erőteljes metaforáiról lehet felismerni, de jellemző rá a meditáció és elmélyülés. Az esten átadták a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete Emerik Pavić Díját a 2020-as év legjobb könyvéért a phd. Milana Černelić szerkesztésében megjelent A szerémségi horvátok identitása a tradicionális örökség prizmáján keresztül című könyvért, amelyet a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészeti Egyetemének Etnológiai és Kulturális Antropológiai Kara, a FF-Press és a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete közös kiadásában jelentettek meg. A kiadvány a szerémségi etnológiai kutatások eredményeként jött létre, amelyet a Zágrábi Bölcsészeti Egyetem kulturális antropológia hallgatói végeztek a szerémségi horvátok körében. Az esten még átadták a triennális Iso Velikanović Díjat, amelyet a 2018 – 2020-as év legjobb prózai művéért ítéltek oda. A díjat a monostori származású horvát író Ivan Vidak kapta Radio Siga című regényéért, amely a zágrábi Sandorf kiadásában jelent meg.

A program folytatásában ünnepi gálaműsor következett a 20. jubileum jegyében, ahol alkalmi szavalatokkal és prózamondással Nevena Mlinko, Marija Kovač és Bernadica Ivanković, zeneszámokkal pedig a Bunyevác dalok fesztiválja HGE és a péterváradi Jelašić HMOE léptek fel.

Ez alkalommal osztották ki a köszönőleveleket azoknak az intézményeknek és egyéneknek, akik támogatták a rendezvényt.


Könyvtermés és kiállítás

Akönyvkiadás termésétidén is a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete összegezte a Hrvatska riječ lap újságírója,Davor Bašić Palkovićsegítségével, aki a multimediális est keretében elemző előadást tartott.
A könyvkiállítást a Szabadkai Városi Könyvtárban Bernadica Ivanković rendezte.


Kiadványok

A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napok Szervezőbizottsága folytatta kiadói tevékenységét. A jubiláris évben két új címet jelentettek meg és mutatták be, mégpedig a tavalyi 2020-as Olvasással a felzárkózásért Nemzetközi Tudományos Tanácskozás anyagának gyűjteményes kiadását, valamint az Elbeszélések 2. kötetét, amelyik a Balint Vujkov Válogatott Művei sorozat ötödik könyve.

Pripovi(je)tke 2 (Elbeszélések 2)– a Balint Vujkov Válogatott Művei sorozat ötödik könyve.

A könyv elkészítésében résztvettek:Zlatko Romić, aválogatást, lektorálást, szótár készítését végezte; a könyvet és a szövegeket Katarina Čeliković szerkesztette; a tördelés és műszaki szerkesztés Ervin Čeliković műve; a könyvtervet Darko Vuković készítette; a korrektor Mirko Kopunović volt.

Az Olvasással a felzárkózásért Nemzetközi Tudományos Tanácskozás ( 2020. október 2.) anyagának gyűjteményes kiadása, mely 20 munkát tartalmaz. A könyv elkészítésében résztvettek:a könyvet és a szövegeket szerkesztette Katarina Čeliković; az összefoglalók angol fordítását Ivana Groznica végezte, korrektorJelena Dulić Bako; műszaki szerkesztő mgr. Ervin Čeliković; könyvterv Darko Vuković.


A rendezvény támogatói: Szerbia Művelődési és Tájékoztatási Minisztréiuma, Szabadka Város, A Horvátországon Kívül Szórványban Élő Horvátok Központi Állami Irodája, Horvátország Belgrádi Nagykövetsége, a Horvát Nemzeti Tanács, a TartományiOktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és NemzetiKisebbségiTitkárság, és a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság.


Szervezők

A Horvát Olvasókör mellett a szebiában élő horvátok legnagyobb irodalmi rendezvényének társszervezői a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete és a Szabadkai Városi Könyvtár, a Horvát Nemzeti Tanács támogatásával, a tudományos tanácskozásban pedig társszervező a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete.

Szervező bizottság:Katarina Čeliković (elnök), a Vujkov család, Bernadica Ivanković, Tomislav Žigmanov, Margareta Uršal, Nataša Stipančević, Zlatko Romić, Dajana Šimić, Klara Dulić Šefčić, Stjepan Blažetin, Silvestar Balić.

 

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"