Balint Vujkov Napok

2022.6.27.

Szakmai konferencia: Storytelling gyerekeknek és felnőtteknek – emberek és történetek – második felhívás

A Zágrábi Könyvtárak Egyesülete, a Szabadkai Horvát Olvasóterem, a Szabadkai Városi Könyvtár és a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete Storytelling gyerekeknek és felnőtteknek – emberek és történetek témában2022. október 21-én és 22-én szakmai konferenciát szervez a Szabadkai Városi Könyvtárban (Cara Dušana 2).

A szakmai konferenciát hibrid modell szerint szervezik meg, az előadók élőben, a résztvevők pedig élőben és online követhetik az előadásokat.

A szakmai konferenciát a XXI. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napok keretén belül szervezik meg.

A program meghívott bevezető előadásokból és a jó gyakorlatból vett példákból és vitából áll.

A meghívott bevezető előadások a következők:
  • Tanja Grabovac Žarko Zrenjanin Városi Népkönyvtár Zrenjanin, Szerbia: Storytelling műhelyek gyermekeknek a kultúrában, egy jó gyakorlat bemutatása
  • Danica Deštek, Donja Stubica Általános Iskola, Donja Stubica, Horvátország: Mesék, elbeszélések és legendák mesélése mint a könyvtárosi munka része.

 

A meghívott előadások témái a következők: mi is az a mesemondás, mik a szóbeli mesemondás sajátosságai, illetve, hogy mennyire más a mesemondás gyerekeknek és felnőtteknek. Arról is szó lesz, hogy a virtuális térbe költözéssel elkerülhetetlenül elveszik-e az élő mesemondás értéke, és, hogy a mítoszokban, mesékben és szájhagyományban gyökerező hagyományos mesemondást hogyan hozzuk közelebb a gyerekekhez a távolsági élet és a korlátozott fizikai találkozások idejében.

Az előadásokon arra a kérdésre próbálnak választ adni, hogy mesemondással lehet-e olyan értékeket fejleszteni, amelyekre a digitális világban nincs lehetőség, és mi a szerepe mindebben a köz- és iskolai könyvtáraknak és főképp a könyvtárosoknak.

A jó gyakorlat bemutatásához a Horvátország és Szerbia könyvtáraiból származó példákat bemutató előadások és poszterek tartoznak, valamint mesemondó programok, projektek és tevékenységek gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek.

Várjuk minden érdeklődő könyvtáros jelentkezését könyvtáraik tapasztalatainak bemutatásával.

A jelentkezésnek a következő információkat kell tartalmaznia:

 

1. Az intézmény neve

2. Annak a személynek a neve és vezetékneve, aki példát mutat be (név és e-mail cím a kapcsolatfelvételhez)

3. Az előadás címe

4. Az előadás típusa: előadás vagy poszterbemutató

5. Összefoglaló (250–400 szó, betűtípus – Times New Roman, 12-es betűméret)

Az előadásnak a konkrétumokra, újdonságokra és arra kell összpontosítania, hogy mi szolgálhat jó gyakorlati példát annak érdekében, hogy a résztvevők ötleteket kapjanak a könyvtáraikban lehetséges alkalmazási területekről. A már előadott prezentáció megismétlése mindenképpen kerülendő. Mivel a gyakorlat sokrétű, az előadásoknak kell nyitniuk a vitát

A részvételi jelentkezéseket az előadásokat a következő címre küldjék: izlaganja.skup.Subotica2022@gmail.com .

A jelentkezési határidő 2022. július 15-e.

Az előadás résztvevői 2022. augusztus 1-ig kapnak visszajelzést.

A konferencia anyaga 2023-ban legkésőbb a XXII. A Horvát Nyelv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napokig ki lesz nyomtatva.

A találkozóról, a programról és a résztvevők regisztrációjáról, valamint a végleges teljes programról az információk a Zágrábi Könyvtári Egyesület honlapján, valamint a Horvát Olvasóterem, a Szabadkai Városi Könyvtár és a Vajdasági Horvát Kulturális Intézet honlapján lesz elérhetőek.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"