Balint Vujkov Napok

2022.10.18.

A 21. Horvát Könyv és Szó Napjai – Balint Vujkov Napok témája: Storytelling – Történetmesélés

A négynapos 21. Horvát Könyv és Szó Napjai Balint Vujkov Napok, idei témája: Storytelling – Történetmesélés, amelyet 2022. október 19-től 22-ig tartanak meg.

A Horvát Könyv és Szó NapjaiBalint Vujkov Napok megnyitója szerdán, 2022. október 19-én lesz Monostorszegen egy diákoknak szóló programmal, amelynek első részében a gyerekek történeteket hallanak a helységükről, majd maguk is bekapcsolódnak a történetmesélésbe. Ugyanezen a napon Monostorszegen a Művelődési Házban megtartják az Irodalmi Szalont, amelynek keretében bemutatják a Napoktól a Napokig könyvtermését, valamint Željko Šeremešić monostorszegi költő verseskötetét A szavak ébredése címmel.<pKét év élőbeni találkozás kimaradása után a pandémia miatt, csütörtökön 2022. október 20-án 13 órai kezdettel Szabadkán, a Bunjevačko kolo HKK-ban megtartják a Népköltészet az iskolában Balint VujkovDida emlékére gyermekprogramot a szabadkai általános iskolások és óvodások részére.

Erre a horvát nyelvi nyílvános órára mintegy 320 gyermek gyűlik össze a horvát tannyelvű osztályokból, illetve azokból az osztályokból, ahol a Horvát nyelv a nemzeti kultúra elemeivel tantárgyat hallgatják a diákok Szabadkáról, Kisboszniából, Tavankútról Györgyénből és Nagyfényről.

A programban részt vesznek a tavankúti Pán Péter Óvoda növendékei a Szerencse és szerencsétlenség játékszíni darabbal, valamint a szabadkai Ivan Milutinović Á.I. diákjai az Aki elitta a paplant, kalappal takarózik című előadással lépnek fel.

A népmesék dramatizációján túl, fellépnek a györgyéni Györgyén HMOE tagjai, akik bemutatják az erre az alkalomra kiadott könyvet a Balint Vujkov Válogatott Művei sorozatból Állatmesék és elbeszélések címmel, amelyet majd odaajándékoznak az óvodai és iskolai könyvtáraknak.

A kétnapos tudományos-szakmai tanácskozásra Storytelling gyermekeknek és felnőtteknek- emberek és mesék címmel 2022. október 22-én 9 órai kezdettel kerül sor a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében. A tanácskozáshibrid modellszerint foglezajlani, amelyben mintegy 70 szerbiai és horvátországi könyvtáros fog résztvenni, valamint, amelyet, ezen túl még 120 könyvtáros követ a régión belül, legalábbis, ahányan eddig jelentkeztek rá, hogy online kövessék a ZOOM plattformon keresztül, ezen felül, pedig live streaming is lesz a You Tube kanálison és a FB profilon keresztül, ami azt jelenti, hogy többen is lesznek az esemény követői. A program két meghívott horvátországi és szerbiai kolléga előadásából, és 33 jó gyakorlati példa bemutatásából előadás és poszter-prezentáció formájában, valamint vitából áll majd.

A Tanácskozást a szabadkai Horvát Olvasókör, a Szabadkai Városi Könyvtár, a zágrábi Könyvtárosok Egyesülete és a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete szervezi.

2022. október 21-én 19 órakor a Bunjevačko kolo HMK dísztermében Multimediális estet rendeznek, amely az irodalmi díjak odaítélése jegyében telik. A Horvát Könyv és Szó Napjai Balint Vujkov NapokSzervezőbizottsága Ruža Silađev szontai ismert írónőnek ítélte oda az Életmű Díjat, aki a helyi tematika mellett az i-ző szontai kiejtést is őrzi. A Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete odaítéli a 2021-ben kiadott legjobb könyvért járó Emerik Pavić Díjat és a Tomo Vereš Triennális Díjat a 2019 – 2021 között kiadott tudományos kiadványokért és publicisztikáért odaítélt díjat.

Az est folyamán fellép az eszéki Sokác Ág egyesület, a Bodrog Királynői monostorszegi Női Énekkar és a szabadkai Bunjevác Népdalok Fesztiválja Népzenei Egyesület.

Idén is a Horvát Könyv és Szó Napjai Balint Vujkov Napok két új könyvkiadványt hoznak: a tavalyi tudományos-szakmai tanácskozás előadásainak gyűjteményét és az Állatmesék és elbeszélésekcímű kiadványt, a Balint Vujkov Válogatott Művei sorozat hatodik köteteként.

A Horvát Olvasóterem mellett a vajdasági horvátok legnagyobb irodalmi rendezvényének társszervezői a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete és a Szabadkai Városi Könyvtár a Vajdasági Horvát Kisebbség Nemzeti Tanácsa támogatásával.

A rendezvény támogatói: Szerbia Köztársaság Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztériuma, Szabadka Város, a Határon Túli Horvátok Központi Hivatala, a Horvát Köztársaság belgrádi Nagykövetsége, a Horvát Nemzeti Tanács, az Eszéki-baranyai Megye, a Tartományi Oktatási-, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság és a Tartományi Művelődési-, Tömegtájékoztatási- és Vallási Közösségi Titkárság.<p
 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"