Balint Vujkov Napok

2009.10.24.

VIII. Balint Vujkov Napok

A nyelv és a könyv megőrzése a folyóiratok révén

 

A horvátok legjelentősebb hazai irodalmi rendezvényének ünnepi megnyitója a régi Városháza Dísztermében volt.

A kétnapos nemzetközi tudományos tanácskozás témája Balint Vujkov gyűjtése és a Dunamenti horvátok kiadótevékenysége.

A gyermekeknek szánt programot, amelyet a Népköltészet az iskolában címmel hirdettek meg mintegy 400 gyerek nézte végig a Városháza dísztermében.

A Marija Petković óvodásai és az Ivan Milutinović Általános Iskola kisboszniai tagozatai a népmesefeldolgozásokat vittek színre.

Balint Vujkov legújabb kötetét Cviće i kamen címmel Zlatko Romić mutatta be. A Városi Könyvtár olvasótermében bemutatkozott a zágrábi AGM Kiadó. A program kísérőrendezvénye volt az irodalmi folyóiratokat bemutató kiállítás.

A multimediális est keretében bemutatkoztak azok a horvát alkotók, akiket a Horvát Danica Marko Marulić arcmását ábrázoló érdemrendjével tüntetett ki, és, amelyet 2009. október 7-én a Függetlenség Napján a Horvát Köztársaság elnöke Stjepan Mesić nyújtott át Jasna Melvinjernek, Lazar Merkovićnak, Petko Vojnić Purčarnak és Vojislav Sekeljnek.

A szervezőbizottság az idén kimagasló irodalmi tevékenységért Petko Vojnić Purčarnak adományozta a Balint Vujkov Dida életműdíjat.

A multimediális est kivételes színfoltja volt a varaždini Horvát Nemzeti Színház színészeinek előadása, akik bizonyították a nyelvjárás szóbeli és irodalmi létjogosultságát.

A tanácskozás résztvevői és a Vujkov család október 23-án koszorút helyezett el Balint Vujkov sírján. A síremlékre tavaly az általa megfogalmazott gondolat került "Népedhez a beszélt nyelvén szólj, amit ért s melyet az anyatejjel szívott magába. Mindazonáltal én hiszem, hogy ez a nyelv csodálatos, sőt úgy vélem néha sikerült teljes szépségében "fénymásolni".

A résztvevők ellátogattak a tavankúti Matija Gubec Általános iskolába, ahol Jakša Fiamnego és Petko Vojnić Purčar elbeszélgetett a tanulókkal.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"