Balint Vujkov Napok

2010.10.29.

IX. Balint Vujkov Napok

A IX. Balint Vujkov Napok témája a Duna menti horvátok népköltészete.

A rendezvény az iskolások számára meghirdetett Népköltészet az iskolában című programmal kezdődött október 27-én a Városháza Dísztermében mintegy 400 horvát tannyelvű tagozatos diák jelenlétében, akik Balint Vujkov értékes munkásságát néhány népmese feldolgozása révén ismerték meg. A képzőművészeti pályázatra 120 "sárkányos" rajz érkezett.

 

A zsűri 14 munkát jutatalmazott meg, és a legjobb alkotásokat a Városháza előcsarnokában tekinthette meg a közönség.

Bemutatták a "Tri pripovetke o Zmajovima" című legújabb Balint Vujkov kötetet.

A vajdasági horvátok irodalmának aktualitásai címmel a Horvát Olvasókörben szerveztek előadást mintegy 30 szakember részvételével.

A nemzetközi tudományos tanácskozást a Duna menti horvátok népköltészete címmel tartották meg. Ezúttal Ausztriából, Horvátországból, Magyarországról és Vajdaságból érkeztek szakemberek.

A Balint Vujkov Dida életmű-díjat a Szervezőbizottság Jasna Melvingernek az ismert péterváradi tudósnak és nyelvésznek ítélték oda.

A multimediális est keretében a Horvát Nemzeti Tanács elnöke dr Slaven Bačić elismerését fejezte ki a Szervezőbizottságnak, az irodalmi és nyelvi örökség megőrzésében kifejtett áldásos munkájáért. Egyúttal kijelentette, hogy a Horvát Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvényei sorába illesztette a Balint Vujkov Napokat.

A multimediális műsorban régi bunyevác népdalok csendültek fel Adriane Mitreski előadásában, ugyanis a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete a népdalkutatást fő feladatai közé sorolta.

A IX. Balint Vujkov Napok vendége volt a Horvát Zrinski Iparos Egyesület énekkara és zenekara, akik horvát népdalokat adtak elő.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"