Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok

A Kosztolány-napok ötlete, megvalósítása és a forgatókönyv kialakítása Varga Lakatos Gizella magyartanár nevéhez kötődik.

A rendezvény előtörténetéhez tartozik az 1976-ban megalakult szakközépiskolai önképzőkör, majd a rendszeressé vált vers- és prózamondó verseny.

1991-től 1993-ig a rendezvény inkább a diákaktívitásra korlátozódott, míg 1993-tól már a Kosztolányi opusz ihlette tudományos tanácskozás is szerves részévé vált.

A Kosztolányi Napok időpontja minden évben március utolsó, Kosztolányi születésnapjához március 29-éhez legközelebb eső hétvége.

A kétnapos rendezvény tartalma a tudományos tanácskozástól eltekintve, változó, hiszen irodalmi vetélkedők, a Kosztolányi művek ihlette különböző művészti ágakban létrejött alkotások elkészítésére kiírt pályázatok gazdagítják.

1993 óta a tanácskozáson, melynek a Szabadkai Városi Könyvtár adott és ad otthont neves vajdasági és külföldi írók, irodalomtudósok vesznek részt és az itt elhangzott előadásokat az Üzenet folyóirat közölte.

2007-ben a Szabadkai  Városi Könyvtár megjelentette Az emlékezés elevensége című Kosztolányi Dezső Napok a szülőföldön című kötetet, mely az 1993-2006 között megrendezett Kosztolányi Napok tudományos tanácskozásának anyagát tartalmazza.

A 2010-ben a Kosztolányi Napok témája a fordítás volt. Ezúttal a fordítás témájához kötődő legfontosabb kérdések kerültek megvitatásra. A konferencia anyaga a Kihez vagy mihez hű című a Szabadkai Városi Könyvtár gondozásában megjelent kötetben látott napvilágot.

 

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"