A könyvtárról

A Szabadkai Városi Könyvtár

A Szabadkai Városi Könyvtár közkönyvtárat 1890-ben alapították, s 1953-ban költözött a ma is használatos épületbe, a főtérre. A valamikori Kaszinó neobarokk stílusú épületét Raichle Ferenc tervezte. Irodalmi érdekesség, hogy ebben az épületben játszódik Kosztolányi Dezső Pacsirta regényének néhány jelenete.

A 300 000 kötet a három kölcsönző, a két olvasóterem, a két különgyűjtemény és a tizenkét fiókkönyvtár osztályain áll az olvasók rendelkezésére. A tudományos osztályon a folyóiratoknak megközelítőleg 4000 címszava várja az érdeklődőket, de kutathatnak a helyismereti gyűjteményben is, amely 9200 könyvet ölel fel, ezek mind Szabadka múltjához és jelenéhez kötődnek. A régi és ritka könyvek csak különleges alkalmakkor láthatóak, ezeket megfelelő körülmények között tárolják.

Külön állományban találhatók a magyar, a szerb és a horvát nyelvű könyvek. Mivel Szabadkán három hivatalos nyelv van, a könyvtárban is három nyelven történik a tájékoztatás: magyarul, szerbül, horvátul.

A könyvtár az észak-bácskai körzet törzskönyvtára, fennhatósága alá tartoznak a környező települések könyvtárai.

Az intézmény fenntartója Szabadka város és Vajdaság tartomány.

A könyvtár tevékenységéhez nemcsak a kölcsönzés tartozik, nagy hagyománya van a Kosztolányi Dezső Irodalmi Napoknak, amely immár 24. éve hirdeti a város híres szülöttének szellemét. A könyvtár Az emlékezés elevensége címmel kötetet is megjelentetett az elmúlt évek írásaiból, amelyek a Kosztolányi Napokra íródtak. Ugyanilyen fontos az Irodalmi Kiš-Ernyő, amellyel Danilo Kišre emlékeznek. A Szabadkai Városi Könyvtár társszervezője a Balint Vujkov Napoknak, a horvát nyelv és könyvek ünnepének.

A SzabadkaiVárosi Könyvtár osztályai

Feldolgozó osztály

A beérkezett kiadványok először a feldolgozóosztályra kerülnek, ahol katalogizálják és nyilvántartásba veszik őket. a COBISS program segítségével, s ezáltal a Szabadkai Városi Könyvtár a virtuális könyvtárak csoportjának tagjává vált. Évente mintegy 4500 könyvet katalogizálnak. Az új könyvek nyilvántartásba vétele mellett visszamenőleg is bővítik az adatbázist.

Bibliográfiai részleg

A könyvtár tudományos-kutató tevékenységének fontos bázisa a Bibliográfia osztály. A városhoz fűződő dokumentumok bibliográfiai adatainak feltárásával, valamint helyi- és személyi bibliográfiák anyagának felkutatásával és rendszerezésével hozzájárul a kutatási tevékenység fejlesztéséhez.

Informatikai szakszolgálat

Az informatikai hálózat zavartalan működését biztosítja.

Könyvkötészet

A könyvkötészeten folyik a könyvek, folyóiratok védelme és bekötése, amely az állomány megóvásának egyik feltétele.

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"