Hírek

2020.6.9.

Befejeződött az Olvasással a csillagokig elnevezésű középiskolások vetélkedője utolsó fordulója

Habár a korona-vírus okozta járvány miatt szünetelt a klasszikus tanítás, és a versenyeket is felfüggesztették, mégis sikerült a vetélkedőt online megszervezni a nemzeti döntőig, mivel mindenképpen így is tervezték lebonyolítani.

Pénteken, 2020. június 5-én megtartották az Olvasással a csillagokig elnevezésű tudás- és kreativitás vetélkedő befejező fordulóját a 2019/2020-as iskolaévre. Ezen a napon, Horvátország területéről, pontosan délben 133 diák fogott hozzá a tudásteszt kitöltéséhez, köztük a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulói is: Luka Mrkaljević, Josipa Dulić, Josipa Kujundžić, Dražen Vidaković, Zdenko Ivanković és Daniel Kujundžić. A vetélkedőben 14 multimediális munka is szerepelt, köztük Darija Vojnić Hajduk, a szabadkai Politechnikai Középiskola tanulójának munkája is. Annak ellenére, hogy az idei versenyt számos nehézség kísérte (gondoljunk csak a horvátországi pedagógussztrájk miatti tanítás beszüntetésére, a korona-vírus miatti kényszerszünetre és a viselkedés különleges szabályaira), a szabadkai diákok végleges eredménye több, mint kielégítő.

A tanítás kezdetekor az Olvasással a csillagokig vetélkedőre a tudásteszt kategóriában első szinten 424 tanuló jelentkezett. Először jegyeztünk nagy számú középiskolás jelentkezését, mégpedig 22 tanulót a szabadkai Egészségügyi- és a Politechnikai Középiskolából, valamint a Svetozar Marković Gimnáziumból. A 15 multimediális munka közül e kategóriában egy szabadkai munka is volt.

Habár nem az összegyűjtött pontok száma számít, mégis valamennyire mérvadók az elért eredmény értékelésében, s örömmel állapíthatjuk meg, hogy a szabadkai diákok kiválóan teljesítettek a verseny döntőjében. Luka Mrkaljević 87% -os arányban adott pontos válaszokat, s ezzel a 6. helyen végzett a horvátországi megmérettetés összesített rangsorában. Dražen Vidaković 73% -os arányban adott pontos válaszokat. A többi diák is szép arányban teljesített. Ezt az is alátámasztja, hogy a diákok nagyon élvezték a felkínált irodalmi művek olvasását, amelynek témája A fiataloknak szóló scifi irodalom. Az elmúlt iskolaév alatt a következő műveket olvasták el: Douglas Adams:Galaxis útikalaúz stopposoknak, Ray Bradbury:Fahrenheit 451és Aldous Huxley:Szép új világ című regényeit.

Egyidőben a középiskolások versenyével elkezdődött a verseny az általános iskolások részére is A valóság és a fantázai között címmel. Sajnos a járványhelyzet miatt csak az Olvasással a csillagokig vetélkedő első fordulóját sikerült megtartani számukra. A résztvevők száma a szokásosan kielégítő volt. Minden szabadkai, tavankúti és györgyéni iskolából jelentkeztek csapatok, akik horvát tannyelvű osztályba járnak, ezzel is biztosítva a folytonosságot, és bizonyítva az érdeklődés meglétét az ilyen vetélkedők iránt, amelyben megmérettetik a tudás szintje és a kreativitás.

A kvíz szervezői a Horvátországi Iskolakönyvtárak Hálózata, Szabadkán pedig a Szabadkai Városi Könyvtár a Hrvatska riječ Újságkiadó Intézménnyel karöltve.

 

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"