Активности

27.2.2009.

Сусрет деце која наставу похађају на хрватском језику с књижевником Хрвојем Ковачевићем

Градска библиотека Суботица је уз подршку Министарства културе Републике Србије и Завода за културу војвођанских Хрвата 26. и 27. фебруара 2009. године организовала сусрет дечјег књижевника Хрвоја Ковачевића из Републике Хрватске с децом која похађају наставу на хрватском језику.

Током два дана Градска библиотека је приредила 5 сусрета деце и писца.

Првога дана, 26. фебруара 2009. године, тачно у подне, у читаоници Градске библиотеке с Хрвојем су разговарали ученици ОШ "Иван Милутиновић", ОШ "Свети Сава", Гимназије "Светозар Марковић" и Класичне гимназије "Паулинум". Истога дана књижевник је посетио ОШ "Матко Вуковић".

Сутра је био ред на приградска насеља. Књижевник је прво обишао Малу Босну и ученике ОШ "Иван Милутиновић", потом је продужио до ОШ "Владимир Назор" у Ђурђину да би на крају уз кекс и чај сео с децом ОШ "Матија Губец" у Таванкуту.

Сваки од сусрета био је посебан и друкчији, што због великог писца Хрвоја Ковачевића али и због заинтересованости деце која су имала бројна питања. Хтели су све сазнати: од тога шта је у хороскопу, има ли деце, где живи и чиме се све бави, преко оних уобичајених питања: која му је најдража књига коју је написао, колико дуго пише један роман, шта му је инспирација, како пише књиге... па до оних необичних и интригантних питања за које су наши ученици добили и похвалу за идеју од самога књижевника: колико је битна срећа у вашем животу, која је тајна Хрвоја Ковачевића и друго.

Хрвоје Ковачевић је започео каријеру у књижевном часопису Плима, а данас својим романима заузима истакнуто место међу најчитанијим писцима дечјих кримића и детективских романа. Овај професионални писац пише у просеку три романа годишње, преведен је на стране језике, пише у служби едукације против насиља, а ускоро му излази и збирка Три драме за одрасле. Написао је 22 књиге а још су три у штампарији. За роман Тајна Црне кутије добио је награду Григор Витез, а драма за одрасле Професионална деформација награђена му је наградом Сфера. Хрвоје Ковачевић је с четири романа и једном сликовницом заступљен у школској лектири. Данас живи у Стубичким Топлицама. Сваки његов роман произлази из проживљеног и деци блиског, покрива широк распон савремене друштвене проблематике, па је тако и у контакту са својим читаоцима непосредан, предан, искрено духовит и приступачан.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“