Активности

14.11.2012.

Вино- божанско чудо

У Градској библиотеци у Суботици је 30. октобра 2012. године приређено вече посвећено вину, асоцијацијама и осећањима које оно буди у човеку. У разговору су учествовали писац Лајош Амбруш, винар Оскар Маурер и винар и представник Винарије Нађ-Сагмајстер Ерне Сагмајстер, а у оквиру књижевног програма стихове су рецитовали глумци Атила Барат и Ендре Мачаи. Домаћин вечери је била Валерија Агоштон Прибила.

<pНа овој вечери коју је инспирисало вино било је речи о јединственом укусу вина које зависи од особина тла и карактеристика одређеног географског подручја, о реконструкцији некадашњих винових лоза, о ритуалу конзумирања вина, о особинама и карактеру појединих вина, о филозофији вина Беле Хамваша и Роџера Скратона. У књижевном програму су се чули текстови и рецитације мађарских писаца. Од многих мисли које су учесници вечери поделили са публиком издвајамо једну мисао из књиге Пијем дакле постојим -вински водич филозофа Роџера Скратона: „Вино је одлична пратња јелу, а још боље допуњује размишљање. Размишљање у друштву вина омогућује да пијемо мисли, штавише размишљаћемо у ритму гутљаја. Вино које пијемо у одговарајућем времену и на одговарајућем месту у одговарајућем друштву води нас у медитацију и постаје весник спокоја и мира”.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“