Активности

14.12.2012.

У библиотеци на Палићу одржана је лингвистичка радионица за ученике средњих школа

Стручни скуп и радионица се заснивала на истраживачком раду Олге Пенавин, угледне лингвисткиње и етнолошкиње, која је дала изузетан допринос изради базе података географских имена и откривању етимологије географских имена која скривају вредне завичајно-историјске чињенице или легенде, овај скуп има за циљ да упозна младе са резултатима њеног рада и рада њених следбеника. Данас је све веће интересовање за завичајну историју, и овај скуп је дао допринос изучавању лингвистичких и етнолошких аспеката завичајне баштине.


У овом пројекту су учествовали по четири ученика из свих средњих школа на територији Суботице. Ученици су слушали предавања познатих истраживача, професора из области лингвистике и етнологије. Након теоријског дела ученици су изашли на терен да погледају одређене географске знаменитости, а након шетње су учествовали у радионици на понуђене теме.


Ова радионица је остварила комплексни приступ теми из лингвистичког, али и етнолошког, књижевног, културно- историјског аспекта. У теоријском делу су присуствовала 4 предавача, а у практичном делу су ученици могли да пробају методе библиотечко-истраживачког рада.


Успешно је остварен циљ скупа да проширимо знање ученика из завичајне историје, да стекну увид у резултате истраживања, а и да стекну што боље компетенције у коришћењу библиотеке као полазиште за истраживање.


Предавачи су били етнолошкиња,Валерија Девавари Беседеш, професорица на факултету, Илона Рајшли, етнолошкиња Јудит Рафаи, професор на факултету, Ховањ Лајош, библиотекарке Валерија Агоштон Прибила и Ирена Богнар.

 

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“