Активности

22.3.2013.

Успешно реализовано такмичење „Загонетка Костолањи“

21. марта у оквиру манифестације „Дани Дежеа Костолањија“ одржан је сада већ традиционални квиз „Загонетка Костолањи“. Ове године квиз је био у склопу ИПА прекограничног пројекта Србије и Мађарске, заједничког пројекта Градске библиотеке и з.а.д. ДЕАК из Сегедина. Назив пројекта је „Културна путовања у регији Сегедина и Суботице“, скраћено „CULTRAIL“.

Око 150 средњошколаца из Војводине и Мађарске имало је задатак да по роману „Шева“ Дежеа Костолањија и уз помоћ старе карте Суботице пронађе литерарна обележја у ширем центру града. Ни јака киша која је лила цео дан није спечила младе да успешно реше задатке квиза које су осмислиле Дора Хичик библиотекарка и Ева Мичко информатичарка Градске библиотеке. Прво место заузела је екипа средњошколаца из гимназије за талентоване ученике „Деже Костолањи“. Другопласирана је била екипа из гимназије „Ференц Деак“, а треће место је заузела екипа из гимназије за талентоване ученике „Деже Костолањи“.

Наредног дана учесници „Загонетке Костолањи“ отпутовали су у Сегедин, где су посетили Aгору „Алберт Сент-Ђерђи“, изложбу о историјату информатике, оптичку лабораторију, као и огледне учионице за физику и астрономију. Након тога учесници су били примљени и у Великој већници града Сегедина, где су слушали предавање о историјату овог града.

Циљ пројекта, путовање између регија и културна сарадња између Суботице и Сегедина, у потпуности је остварен. Заједничка прошлост, као и осећај духовне припадности вредностима “Загонетке Костолањи“, на овај начин добиле су своје стварно утемељење.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“