Активности

13.10.2013.

Обележен Дан библиотеке

У петак, 11. октобра 2013. године, прослављен је 123. рођендан Градске библиотеке Суботица. За разлику од претходних година, овогодишњи Дан библиотеке протекао је радно. Наиме, организована је стручна конференција „Директни и индиректни партнерски односи библиотека – нови видови комуникације с корисницима” за све раднике Библиотеке, као и за школске библиотекаре и библиотекаре из Суботице и околине ради подизања квалитета рада библиотека и библиотекара. Иницијатива за едукацијом препозната је, подржана и позитивно је одјекнула у граду, држави, као и у суседним земљама Мађарској и Хрватској.

Програм је почео у каталошкој соби отварањем изложбе „Овако је почело” аутора Милета Тасића. Изложба обухвата штампани материјал из 1890. године као и новинске чланке који говоре о оснивању Градске јавне библиотеке у Суботици, садашње Градске библиотеке Суботица. Окупљени посетиоци, педесетак библиотекара и гостију, прешли су у читаоницу Библиотеке где је отпочела стручна конференција. Предавачи су били стручњаци из Београда и Сомбора, Будимпеште и Сегедина, Загреба и Осијека.

Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, говорила је на тему „Партнерство између јавних библиотека и организовање доживотног учења” представљајући Di-XL пројект и LLL (Lifelong Learning). Наглашена је потреба за пројектним начином размишљања у руковођењу библиотека.

Петер Фодор, генерални директор Библиотеке града Будимпеште „Сабо Ервин”, говорио је о појави „Библиотека у транзицији” што имају у свом искуству. Неадекватно финансирање библиотека доводи до опадања квалитета рада, али добар стратешки план, који укључује партнерске односе са установама различитих профила, може донети жељене резултате и успех.

Дубравка Пађен Фаркаш, дипл. библиотекарка и директорка Градске и универзитетске библиотеке Осијек, поздравила је скуп и представила колегу Срђана Лукачевића, маг. информатологије, који је одржао предавање „Нови облици комуникације у библиотекама – друштвене мреже на примеру Градске и универзитетске библиотеке Осијек”. Актуелна тематика употребе друштвених мрежа у комуникацији, промоцији и обликовању имиџа библиотека неминовно води усвајању нових вештина код бибиотекара.

Жељко Вучковић са Педагошког факултета у Сомбору, доктор библиотечко-информационих наука и социологије знања, имао је излагање о „Партнерским односима библиотека у контексту културног туризма”. Професор Вучковић указао је на комуникацијске и емоционалне изазове 20. столећа који усмеравају културне институције ка осмишљавању и примени креативне економије која би им омогућила друштвену моћ и престиж.

Ева Балог Андоци, ПР менаџер Градске и жупанијске библиотеке „КарољШомођи” из Сегедина, представила је широки спектар активности и сарадничких мрежа библиотеке из које долази у оквиру излагања „Заједно смо јачи – Партнерски односи Градске и жупанијске библиотеке ,Карољ Шомођи” из Сегедина.

Хела Чичко, библиотекарка саветница и координаторка Одељења за децу и младе Библиотека града Загреба, закључила је радни део програма темом „Библиотека широм отворених врата”. Истоимени програм рада, који спроводе Библиотеке града Загреба, обухвата подједнаке могућности, прилагођене активности и укљученост свих корисника без обзира на разлике које се очитују на психо-физичким и другим животним подручјима суграђана. Тиме се библиотеке укључују у остваривање основних права свих грађана и стварање толерантнијег друштва.

Након шест изванредних и надасве корисних предавања, проглашена је најбоља завичајна књига године „Лица времена" наше суграђанке и историчарке уметности Олге Ковачев Нинков. Награђени су наши највернији читаоци са Позајмног одељења за одрасле Стјепан Ковачец, Ержебет Хуска и Сања Дулић, из огранка у Чантавиру Оршоја Пастор, са Дечијег одељења Катарина Чучковић, Жофија Шотањ и Оливер Нагел. Прозвани су радници Градске библиотеке Суботица који обележавају радни јубилеј, а то су Маријана Теноди, Рита Флеис, Андреј Кункин, Јосип Кушан и Весна Кушан. Овом приликом поздравили смо се са колегиницама које су отишле у пензију Ержебет Губич и Гизелом Илић. Уследила је закуска уз слани и слатки залогај те чашицу окрепљујућег пића и разговора.

У суботу, 12. октобра, Амерички кутак је прославио седам година од свог оснивања уз пригодни програм. У исто време, на Дечијем одељењу организована је рођенданска радионица за децу.Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“