Активности

20.5.2009.

Сусрет деце која похађају наставу на хрватском језику с књижевницом Жељком Хорват-Вукеља

Градска библиотека Суботица је 19. и 20. маја 2009. године ученицима основних и средњих школа, као и вртићима који наставу похађају на хрватском језику, представила књижевницу Жељку Хорват-Вукеља из Републике Хрватске.

Тoком два дана Градска библиотека је приредила 7 сусрета деце и књижевнице. Сусрети су организовани уз подршку Министарства културе Републике Србије, Конзулата Републике Хрватске, Завода за културу војвођанских Хрвата и Хрватског националног већа.

Првог дана, Жељка Хорват-Вукеља посетила је Вртић "Марија Петковић Сунчица" у Суботици, затим је у читаоници Градске библиотеке разговарала с ученицима ОШ "Матко Вуковић" из Суботице и ОШ "Свети Сава". Истога дана посетила је и ОШ "Иван Милутиновић" да би се увече сусрела с ученицима Гимназије "Светозар Марковић".

Сутра је био ред на приградска насеља. Књижевница је прво обишла ОШ "Матија Губец" у Таванкуту, потом је продужила до ОШ "Владимир Назор" у Ђурђину да би на крају се срела са децом ОШ "Иван Милутиновић" у Малој Босни. На свим овим местима била су и деца из вртића.

Жељка Хорват-Вукеља, књижевник и публициста, коаутор је десетак уџбеника и приручника за учење француског језика. Писањем се бави још од младих дана. Објавила је стотињак кратких прича у часописима и на Хрватском радију, двадесетак дечјих игроказа (Реуматични кишобран), збирку прича Шишкабалишка, роман Путовање патуљка Звончића и сликовнице Поплава из шалице каве, Балончица, Пањоглав, Храбрица и Сликоприче. Њена дела налазе се у обавезној лектири за основну школу. Ради у Школској књизи, главни је уредник часописа Модра ласта.

Сусрети деце и познате књижевнице Жељке Хорват-Вукеља били су посебно успешни. Жељка промовише интерактивни приступ деци, што је с великим одобравањем било прихваћено од стране учесника сусрета. Деца су с уживањем слушала њене "причоказе" и радо се укључивала у исте. Сви сусрети завршавани су заједничком песмом праћеном на клавиру који је Жељка Хорват-Вукеља свирала. Клавир је коришћен и током целога сусрета, што је дало још једну додатну занимљивост самом догађају.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“