Активности

17.3.2014.

Одржан Војаж с Матошем

У препуној читаоници Градске библиотеке Суботица обележена је 100. годишњица смрти Антуна Густава Матоша, једног од најзанимљивијих књижевника у новијој историји хрватске књижевности, који је за себе рекао да је Буњевац пореклом, Сремац родом, а Загрепчанин одгојем.

Матош, промотор модерних кретања у хрватској књижевности, био је прави модерни светски путник, грађанин света са јаком националном свешћу. „Путовање - ево, то је поезија модерне цивилизације“, његова је мисао која је изабрана за водиљу програма Војаж с Матошем. Читајући Матоша, одломке из његових путописа, утисака, писама, аутобиографије, новелистичког и поетског стваралаштва, виртуелно смо посетили Београд, Париз и Загреб - градове који су вишеструко обележили његов живот и стваралаштво.

Ово занимљиво путовање Матошевим стопама из визуре једновековног искуства читања и промишљања његове велике литерарне личности осмислила је професорица Невена Млинко, а организовли су га Завод за културу војвођанских Хрвата, Градска библиотека Суботица и Хрватска читаоница. Програм су реализовали ученици Гимназије „Светозар Марковић“ и Средње економске школе „Боса Милићевић“ из Суботице, те рецитатори Хрватске читаонице, Аугустин Жигманов и Даворин Хорвацки, уз Мату Грозницу.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“