Активности

14.7.2017.

Треће ноћење Фланера у библиотеци

Читалачки тинејџерски клуб Градске библиотеке Суботица Фланери завршио је другу годину свога рада ноћењем у библиотеци. Дводневни сусрет одржан 12. и 13. јула је био у знаку античке Грчке чију смо митологију и књижевност те културу учили, покушали оживети и омерити савременим мерилима.

Кроз радионичарски рад упознали смо се с различитим аспектима друштвеног живота старих Грка и уредили простор библиотечке читаонице. Размишљали смо о старогрчком урбанистичком производу агори, где се одлучивало о политичком и социјалном животу полиса, повезујући некадашњу функцију трга с мотивом барбаризма у поезији савременог писца Константина Кавафија. Направили смо библиотечки кутак изабране класичне грчке литературе обележивши га натписом „Медицина за душу“ који је красио античке библиотеке. Проучавали смо називе сазвежђа и планета кроз митолошку призму те се окушали у распознавању њихових облика у импровизованом опсерваторијуму. Заведени најпознатијом луталицом Одисејем уприличили смо простор одмора острво Итаку, направили смо родословно стабло грчких божанстава те повезали све поменуте делове грчким орнаментима. Увече је била организована литерарна журка током које су се млади читаоци обукли у најдраже ликове из грчке митологије и представили се препричавајући легенде и митове у којима се изабрани јунаци помињу. Вече је завршено гледањем филма с тематиком из хеленистичке историје.

Другога дана разговарали смо о резултатима фото-радионице „Грчка божанства данас“ кроз коју су млади имали задатак препознати типичне особине понашања и обележја божанстава, те их приказати у савременом контексту. Повезали смо се скајпом с читалачким клубом за децу и младе Градске и универзитетске библиотеке Осијек који су обрађивали исту тему па смо разменили утиске и знања.

Следи летња пауза у раду читалачког клуба Фланери те од јесени нови сусрети за које су млади читаоци већ дали мноштво идеја.

 

Фото галерија

1 2 3
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“