Активности

6.4.2019.

Прва посета Чаковца Суботици

У оквиру пројекта „Читањем до звезда” који већ четврту годину у Суботици и околини спроводи Градска библиотека Суботица у сарадњи с Хрватским националним већем, у узвратној посети Суботици од 3. до 5. априла 2019. године боравила је делегације Треће основне школе Чаковец из истоименог града где се већ 10 година организује државно такмичење овог интересантног квиза за подстицање читања и креативности. Као подршка, с њима је допутовао и Јосип Гривец, заменик жупана Међимурске жупаније. Делегацију школе су сачињавали ученици Треће Основне школе Чаковец Ивано Ћајић, Хана Милер, Вито Крижанић и Катарина Бартолић, водитељ пројекта Дражен Ружић, директорка школе Наташа Хајдињак и учитељице Дијана Орешки Видовић и Катарина Пахек Ћајић. Ово је био њихов први боравак у Војводини и Суботици а како је до њега дошло објаснио нам је Дражен Ружић, водитељ пројекта „Читањем до звезда” који у Републици Хрватској организује Хрватска мрежа школских библиотекара.

„Трећа Основна школа Чаковец већ трећу годину заредом има изврсну сарадњу с хрватском националном мањином у Републици Србији која је настала путем пројекта подстицања читања и промовисања културе читања - Такмичење у знању и креативности „Читањем до звезда”. Ове смо школске године добили од Министарства науке и образовања Републике Хрватске средства за пројекат под насловом „Лепа реч, игра и пријатељство не познају границе” чији је циљ промовисање културе и језика Хрвата који живе у Републици Србији што је основни предуслов за очување, јачање и неговање националног идентитета, традиционалне културе инеговање хрватског језика у родитељском дому како би деца имала подлогу за његово додатно учење у школи. То ће се постићи подстицањем мобилности ученика и учитеља те интензивним радом на видљивости хрватске националне мањине у земљама настањења. У последње четири године остварена је добра сарадња с хрватском националном мањином у Суботици, Република Србија. Наиме, они долазе у Чаковец на Такмичење у знању и креативности „Читањем до звезда” где активно учествују у такмичењу са свим ученицима из Републике Хрватске. Такође се с њима и друже током једног дана. Ове године за њих је планиран боравак од три дана у Међимурју где ће се дружити, играти и учити с ученицима из Треће Основне школе Чаковец, али и учествовати у квизу и дружењу на Такмичењу из знања и креативности „Читањем до звезда” с децом из целе Републике Хрватске.”

Богатим програмом осмишљеним на неколико локација и с различитим учесницима суботички домаћини, Хрватско национално веће и Градска библиотека Суботица, потрудили су се гостима из Чаковца представити Суботицу и овдашњу хрватску заједницу. Стога су првог дана организовали представљање у Основној школи „Матко Вуковић” у којем су учествовали ученици ове суботичке школе који наставу похађају на хрватском језику као и деца из Чаковца. Упознавање с културном и историјском баштином Града Суботице била је тема другог дана дружења које је започело обиласком града и његових знаменитости уз стручно водство те настављено етно радионицом у ХКЦ „Буњевачко коло” на којој су се чаковечки ученици уз помоћ својих вршњака окушали у песми и плесу буњевачких Хрвата. Трећег дана за све учеснике пројекта у Градској библиотеци Суботица организована је сламарска радионица на којој су настала дивна ускршња јаја украшена у техници сламе. За одрасле чланове делегације из Чаковца приређени су пријеми и састанци у Хрватском националном већу, Генералном конзулату Републике Хрватске у Суботиции Градској библиотеци Суботица а упознали су се и с начином функционисања Завода за културу војвођанских Хрвата и НИУ „Хрватска ријеч”.

Подсећања ради, у Квизу знања и креативности „Читањем до звезда” учествују ученици основних и средњих школа у Суботици. Државно такмичење ће бити одржано 3. маја 2019. године у Чаковцу а за средњошколце недељу дана касније, 10. маја 2019. године. На ово онлајн такмичење за средњошколце пласирала су се по два ученика из Суботице у категорији теста знања и мултимедијалног рада из Гимназије „Светозар Марковић” и Политехничке школе.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“