Активности

24.7.2019.

„Проведи ноћ с књигом” на Палићу

Ноћење у библиотеци у свету није необична појава а није ни у Суботици где чланови тинејџерског читалачког клуба на хрватском језику Градске библиотеке Суботица под називом Фланери то чине већ пет година. Тако је било и ове када су 22. и 23 јула 2019. године у огранку суботичке Библиотеке на Палићу обележили овај мали јубилеј. Тема сусрета била је Палић, његова историја и посебности као и књига Палићке шетње Ласла Мађара. У духу фланеризма двадесетак фланера, колико их се одазвало на ово дружење, програм су започели шетњом Палићем кроз које их је водио врсни познаватељ завичајне историје директор суботичке библиотеке Драган Роквић. Да ли сте знали да је Палић некада имао 1200 кабина за пресвлачење, својуфабрику соли, трамвај који је из Суботице полазио на сваких 6 минута, Олимпијске игре налик модерним Олимпијским играма које су настале шеснаест година касније након палићких?... Е наши фланери то све сада сигурно знају јер су кроз палићке шетње боље упознали ово познато излетиште надомак Суботице. Тако су се и сами опробали у организовању Олимпијаде у којој су се такмичили у друштвеним играма. Било је ту и забаве, обавезна литерарна журка коју приреде сваке године као и заједничко гледање филма снимљеног по књизи. Није изостало ни време за књигу. Свако је пронашао свој кутак и тренутак у прекрасној библиотеци на Палићу. Сутрадан, након спавања проверили су своје знање наученог о Палићу у говорној радионици где су осмислили нове легенде измишљених или стварних јунака палићке историје.
Промена локације и премештање ноћења из градске у палићку библиотеку освежио је програм рада читалачког клуба, што су млади читаоци изузетно позитивно оценили. Задовољни доживљеним разговарали су о могућим темама за наредну школску годину. Кроз ово умно сазревање с књигом водила их је Бернадица Иванковић, виша дипломирана библиотекарка Градске библиотеке Суботица која и води читалачки клуб Фланери.

Фото галерија

1 2
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“