Активности

2.9.2019.

XII Етно-камп у знаку Божића

У организацији Хрватске читаонице Суботица и логистичку подршку Градске библиотеке Суботица од 26. до 30. августа 2019. године је у ДСХВ-у одржан XII eтно-камп у којем је учествовало 120 деце из Суботице с околином али и Аустрије, Немачке и Хрватске. Тема кампа је био Божић па су све радионице биле у знаку овог најрадоснијег хришћанског празника. То значи да се и певало, плесало, рецитовало, свирало, глумило, кувало у духу Божића. Деца су се упознала с обичајем Бетлемара а и поклањала су колачиће, које су сами направили, старим и болеснима који живе сами у близини кампа. У креативно-мануелним радионицама правили су неколико врста витлeјемских шталица с фигурицама од гипса, кукурозовине или шишарки, бројне украсе и кугле за јелкуод различитих материјала, затим незаобилазне анђеле, букмаркере за књиге с божићним мотивима, затим израђивали су божићне светиљке које су сами осликали, јелке од тестенине или старих новина али и фигурице од теста за плетени божићни колач Божићњак. На излету су посетили салаш породице Габријеле и Грге Тиквицки на Бикову где су имали вечеру каква се једе на Бадње вече. И ове године радионице су биле еколошке па су где год је то било могуће користили рециклирани материјал.

Током ових пет дана у раду етнокампа учествовало је око 80 волонтера који су на различите начине и у различитим терминима дали свој допринос да овај дванаести камп буде највеселији и по појединим коментарима најбољи до сада. Последњег, петог дана, као и до сада, организована је завршна приредба и продајна изложба радова насталих у кампу.

Да је овај XII Етнокамп био посебан говори и чињеница да се у његов рад прикључило и пар деце с наставницима Основне школе „Стјепан Радић” из Божјаковине (Хрватска) које су у Суботицу довели Јуре Мишковић, директор поменуте школе и Даринка Бален, виша референтица за основно школско Управног одељења за просвету, културу, спорт и техничку културу Загребачке жупаније. Они су пролетос били домаћини волонтерима на њиховој првој стручној тродневној екскурзији у Хрватској. Како им се веома допало у кампу очекујемо их следеће године у још већем броју.

Лепо је и необично било славити Божић лети али свакако је било забавно и поучно, заједнички је закључак овог XII Етнокампа.

Фото галерија

1 2 3 4
 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“