Активности

1.9.2021.

Календари у Суботици

Поводом Дана Града у Градској библиотеци Суботица је 31.08.2021. отворена изложба календара из завичајне збирке и збирке сатре и ретке књиге. Аутори изложбе су Ирен Богнар, Анита Лалић и Хелена Омеровић. На отварању је Драган Роквић, директор Градске библиотеке Суботица истакао богату прошлост, привилегије које је град добио титулом слободни краљвески град, исто тако и богату издавачку традицију овог града. Осим календара који су издати у Суботици, на изложби су издвојени примерци календара из XVIII и XIX века који су издати у Будиму, Бечу, Загребу, Београду, Новом Саду итд. У Суботици су први календар на мађарском језику штампали 1847. године, али овај примерак не поседује библиотека. Међутим, поседује мали календар на српском језику који је штампан у штампарији Карла Битермана 1848. ћириличним словима. На изложби је изложен и Буњевачко-шокачки календар за 1870. годину, као и богата палета буњевачких и хрватских календара који следе иза. Између два светска рата наилазимо на велику понуду календара на мађарском језику, који су тада били важно средство просвећења Мађара у овим крајевима.

Изложени календари рефлектују на друштвено политичке односе у Суботици, пошто су у вртлогу историјских прилика многи правци покренули свој календар, неки су забрањени, неки спонтано престали са излажењем, а неки су опстали. Поред тога, календари су важан извор информација о конкретним, омеђеним временским периодима, о актуелној години, а често су садржали и мање-више вредне књижевне прилоге. Последњи блок ове изложбе су календари новијег доба који су изашли ван Суботице, али су доспели до Суботичана. Изложба обухвата широк временски распон, и како је Ирен Богнар на отварању изложбе рекла, ко се удуби у проучавање света календара, доживеће путовање времепловом.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“