Дани Балинта Вујкова

19.10.2011.

Десети Дани Балинта Вујкова

"Дани Балинта Вујкова" чувају буњевачку икавицу

Очување икавице као аутентичног говора нашега поднебља, најважнија је улога „Дана Балинта Вујкова - дана хрватске књиге и речи". Манифестација је ове године одржана десети пут, од 19. до 21. октобра у Суботици, у организацији Хрватске читаонице, уз суорганизацију Градске библиотеке у Суботици те логистичку подршку Завода за културу војвођанских Хрвата.

Програм је обухваћао представљање књиге из опуса познатога сакупљача у оквиру програма Народна књижевност у школи, књижевнo вече на којој су се представили књижевници Истарског огранка Друштва хрватских књижевника, стручни скуп и мултимедијалнo вече. У средишту града откривена је и биста нашем сакупљачу народне књижевности.

Програм за ученике - Народна књижевност у школи

Више од четристо деце пратило представљање збирке "Богаташово масло"

Десети Дани Балинта Вујкова почели су у среду, 19. X у Великој већници Градске куће у којој је било више од 400 ученика који похађају наставу на хрватском језику. Они су са својим наставницима присуствовали програму „Народна књижевност у школи".

За ову прилику драматизацију народних приповедака Балинта Вујкова припремили су ученици хрватских разреда Основне школе "Владимир Назор" из Ђурђина који су одиграли представу под називом "Златни праг" и деца Вртића "Марија Петковић", који ове године такође слави десети рођендан. Они су одиграла представу "Баба с ружама и дивојка".

Tом приликом је деци представљена збирка изабраних приповедака Балинта Вујкова под називом "Богаташово масло" коју је издала Хрватска читаоница. Збирка садржи 13 приповедака које носе поруку да је леност лоша а да се богатство стиче искључиво марљивим радом. Избор приповедака је направила Катарина Челиковић, богато их илустровала Ружица Миковић Жигманов, док их је лекторисао Златко Ромић.

Ова књига и ЦД с народним приповеткама које је снимио Рајко Љубич, подељени су школским библиотекама.

Књижевно вече

Истарски огранак ДХК представљен у Градској библиотеци


Другог дана трајања Дана Балинта Вујкова, 20. октобра, у Читаоници Градске библиотеке представљен је Истарски огранак Друштва хрватских књижевника из Пуле. Том су приликом тројица хрватских књижевника и језикословаца у кратким цртама представила Истру у историјском-језичком смислу.

Тако је допредседник Друштва хрватских књижевника Борис Билетић, и једно од најеминентнијих имена истарске књижевне сцене, говорио о сличностима Истре и Војводине. Уз њега су и проф. др Горан Филипи, језикословац и дијалектолог, те песник Данијел Начиновић укратко приказали језичко богатство Истре.

Овим представљањем су Дани хрватске књиге и речи добили на квалитети, како због упознавања рецентне књижевне сцене, тако и због повезивања књижевника из Војводини и Хрватске.

Стручни скуп

Књижевном критиком до квалитетнијих дела

Књижевна критика Хрвата у Подунављу треба показати квалитету написаних дела, те их приказати из једног другог угла, другачијег од оног којим гледа сам стваралац, рекли су, међу осталим, учесници стручнога скупа који је у оквиру Десетих Дана Балинта Вујкова одржан 21. октобра у читаоници Градске библиотеке. И ове године стручном скупу присуствовали су и ученици хрватских разреда суботичке Гимназије "Светозар Марковић".

На скупу су учествовали стручњаци из књижевно-језичког подручја из Хрватске, Мађарске, Аустрије и Војводине, односно из земаља у којима је Балинт Вујков прикупљао народну књижевност: Мирко Ћурић из Ђакова ("Ђаковачки сусрети хрватских књижевних критичара"), доц. др сц. Сања Вулић из Загреба ("Појам књижевне критике и примери мањинске критике"), Ђуро Франковић из Печуја ("Легенде о Исусу и св. Петру Балинта Вујкова сакупљене у Мађарској"), др сц. Роберт Хајсзан из Пинковаца ("Језик Балинта Вујкова у поређењу с градишћанско-хрватским дијалектом"), Војислав Секељ ("Осврт на књижевну критику у Суботици"), Милован Миковић ("Хрватска књижевност из Војводине у двема озрачјима књижевно-критичарске праксе и библиографске неосвешћености"), Томислав Жигманов ("Топонимски минимализам и локалитет бића у приповеткама Балинта Вујкова"), те младе знанствене "снаге": Владан Чутура ("Модернизам и авангарда на ивицама хрватске књижевне продукције"), Марина Балажев ("Језик у шокачким приповеткама Балинта Вујкова"), Невена Млинко ("Жена у Вујковљевим приповеткама") и Бернадица Иванковић ("Књижевна продукција војвођанских Хрвата између двају дана Балинта Вујкова").

Овом је приликом представљен и други по реду Зборник радова са стручних скупова одржаних у оквиру Дана Балинта Вујкова од 2006. до 2010. године, за који је рецензију написала др сц. Сања Вулић из Загреба. У Зборнику постоји пет текстова који су својеврсна синтеза сваке поједине манифестације "Дана Балинта Вујкова", тако да је будућим хроничарима олакшан посао.

Откривање споменика Балинту Вујкову

У средишту града, у парку између Градске куће и Музичке школе откривена је 21. октобра биста Балинта Вујкова, коју је израдио вајар Саво Халугин. Биста је, на иницијативу Хрватске читаонице, те уз залагање помоћнице градоначелника задужене за културу Љубице Киселички, напокон постављена у родном и вољеном граду Балинта Вујкова Диде.


Књижевна награда за животно дело "Балинт Вујков Дида"

Ћутање и шетња као надахнуће за Војислава Секеља

Организациони одбор X Дана Балинта Вујкова четврту годину за редом додељује награду за животно дело на подручју књижевности под називом БАЛИНТ ВУЈКОВ ДИДА. Ову награду и признање, која се састоји од уметничке слике и новчаног износа, сматрамо као част и обавезу према својим најзаслужнијим делатницима на подручју књижевности. Ликовно је признање осмислила суботичка сликарка Ружица Миковић Жигманов.

Ово значајно признање Организациони одбор доделио је једном од најпознатијих књижевних имена Хрвата у Војводини, песнику и романописцу, Војиславу Секељу. Награда му је уручена у Великој већници Градске куће током мултимедијалне вечери, којом су 21. октобра навечер окончани овогодишњи "Дани Балинта Вујкова".

Војислав Секељ један је од најчитанијих писаца у Војводини на хрватском, језику на којем пише од почетка каријере. Пише песме, романе, есеје, поетске драме, књижевну критику и публицистичка дела. Секељ се присећа да су се он и Балинт Вујков дружили више од 30 година и да је под његовим утицајем написао и збирку песама на икавици "Рич фали". Његова дела су преведена на мађарски, немачки, словачки, словенски, македонски, албански, румунски, француски и енглески језик. Војислав Секељ у песмама користи савремени модерни, песнички израз и облик, а један је од оснивача целога покрета писања песама на новоштокавској буњевачкој икавици која му је каткада софистицирана до виртуелности.

Мултимедијално вече

Најмлађи имају велику улогу у очувању матерњег језика и стога је њима дана реч на почетку завршне вечери "Дана Балинта Вујкова". Деца из вртића "Марија Петковић" су том приликом на мултимедијалној вечери, 21. октобра у Великој већници Градске куће, одиграли драматизацију приповетке "Баба с ружама и дивојкама", коју је записао Балинт Вујков.

Током вечери гости су имали прилике упознати се укратко с радом Војислава Секеља, добитника награде за животно дело на подручју књижевности под називом БАЛИНТ ВУЈКОВ ДИДА.

Дани Балинта Вујкова прате и издавачку делатност на хрватском језику у Војводини коју је на Мултимедијалној вечери од прошлих Дана до данас представила председница Хрватске читаонице Бернадица Иванковић.

У програму вечери наступили су још и тамбураши и певачи ХГУ „Фестивал буњевачки писама", женска певачка група КУДХ „Бодрог" из Бачког Моноштора, те песник Данијел Начиновић из Хрватске.


Десети дани Балинта Вујкова подржали су Град Суботица, Министарство културе Републике Србије, Министарство спољњих послова и европских интеграција Републике Хрватске, Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице, Хрватско национално веће и Завод за културу војвођанских Хрвата.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“